Vezi VIDEO
Controale peste controale la toate magazinele care comercializeaza produse alimentare destinate sarbatorilor pascale. Comisarii de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Maramures au inceput inca de saptamana trecuta, verificarile la agentii economici din judet, iar controalele s-au lasat deja cu amenzi consistente.
Pana acum au fost verificati 35 de comercianti, iar 15 dintre ei au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 20.000 lei. Principalele nereguli s-au descoperit la peste, carne si produse din carne, dar si la oua si dulciuri.
„In fiecare zi suntem in teritoriu si facem controale. Am facut controale atat pentru peste, cat si pentru produsele specifice sarbatorilor pascale. Au fost si nereguli, de exemplu la peste au fost verificati 15 operatori economici si au fost aplicate opt amenzi in valoare de 12.000 lei”, a explicat Olivia Ardelean, sefa Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Maramures.
In cazul comertului de peste, inspectorii au descoperit situatii in care cumparatorii au fost inselati la cantar, din cauza cantitatii mari de gheata in care era pastrat pestele, dar si produse neconforme calitativ, care au fost retrase de pe piata.
„S-a gasit la comercializare peste pe a carui ambalaj scria glazura, adica gheata, in procent de 0%, iar in laborator s-a determinat un procent de 31% gheata. De asemenea, in urma dezghetarii, s-a constatat ca unele bucati de peste nu aveau consistenta uniforma sau erau moi. Operatorii economici au fost sanctionati, iar produsele din lotul respectiv au fost retrase de la comercializare”, a adaugat Olivia Ardelean
In urma controalelor au fost confiscate si retrase din magazine 50 de caserole de pulpe de pui, ficat si burta de vita, aproape 400 de oua, dar si carnati si figurine de ciocolata, care fie nu aveau termenul de valabilitate inscriptionat, fie aveau ambalajele deteriorate.
Comisarii OPC atrag atentia consumatorilor sa nu cumpere produse alimentare din locuri care nu sunt autorizate si ii sfatuiesc sa aiba grija mai ales la carnea de miel.
„La cumpararea carnii de miel este indicat ca aceasta sa fie achizitionata doar din macelarii sau magazine autorizate, sau din piete, din locurile special amenajate. O importanta mare trebuie acordata faptului ca, odata cumparata acea carne, trebuie sa fie transportata in conditii igienice si trebuie depozitata cat mai repede, la o temperatura de 0-4 grade. Daca oamenii cumpara carnea si se mai duc 2-3 ore prin magazine cu carnea in plasa, acea carne poate sa se altereze si sa le puna in pericol sanatatea”, a explicat Olivia Ardelean.
Controalele vor continua pana la finalul acestei saptamani, dar si in perioada vacantei de Paste, cand o echipa de la OPC va ramane de garda pentru a monitoriza activitatea, mai ales in domeniul alimentatiei publice.
Sursa: Tania Purcaru