Autoritatea Nationala Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va efectua, prin structurile sale teritoriale, in perioada 7-19 aprilie, o serie de actiuni de control specifice perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale, pentru a asigura romanilor produse alimentare sigure, informeaza institutia.
Controalele urmaresc respectarea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor din toate targurile de animale, pietele agroalimentare, unitatile de taiere, procesare, depozitare, comercializare si unitatile de alimentatie publica. Aceste actiuni vor include toti medicii veterinari din directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (DSVSA) judetene, circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA), dar si din circumscriptiile sanitare veterinare zonale (CSVZ).
In perioada 7-14 aprilie, va fi asigurata permanenta la nivelul DSVSA, CSVSA si CSVZ, inclusiv in zilele de sambata si duminica, vor fi afisate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli in domeniul sigurantei alimentelor. Medicii veterinari vor solicita, ori de cate ori considera necesar, sprijinul altor autoritati competente locale (primarii, consilii judetene, prefecturi, ANAF, ANPC) in vederea organizarii unor actiuni comune de inspectie si control.
In cazul in care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constata nu sunt respectate conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, in functie de gravitatea abaterilor constatate, medicii veterinari vor suspenda activitatea unitatii respective pana la remedierea tuturor deficientelor, vor aplica sanctiuni sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sanatatea cetatenilor.
Daca exista suspiciuni cu privire la substituirea carnii de ovine cu carne provenita de la alte specii, cat si in cazul suspiciunii de substituire a speciilor de pesti sau in situatia in care exista dubii cu privire la incadrarea in parametrii de calitate si siguranta stabiliti de legislatia in vigoare, medicii veterinari oficiali pot preleva probe conform prevederilor legale.
ANSVSA precizeaza ca transportul mieilor pentru taiere se va efectua numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate veterinare care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar conform modelului stabilit de institutie. Sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine.
In cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie. Spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor. Activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza numai in perioada 11-19 aprilie, intre orele 6,00 si 17,00.
Sursa: Agerpres