Echipe ale Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor /MMAP/ deruleaza o actiune de control la compania Holzindustrie Schweighofer, mai precis la sediile din Romania, respectiv in Sebes si Radauti, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse ministeriale.
„Putem sa confirmam ca in aceasta dimineata echipele noastre de control se afla in inspectie la sediile din Romania ale companiei Holzindustrie Schweighofer. Initativa a aparut pe fondul relatarilor aparute in ultima perioada in presa de la noi, dar si in cea internationala. Rezultatele controlului vor fi comunicate in perioada urmatoare’, au precizat sursele.
Actiunile de control vizeaza confirmarea sau infirmarea suspiciunilor legate de acceptarea lemnului din taierile ilegale si modul prin care grupul austriac ar accepta in cunostinta de cauza si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.
La finele lunii aprilie 2015, organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicitatii filmari care arata cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania, cel mai mare procesator de rasinoase din tara, accepta cu buna stiinta si recompenseaza lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie, insa compania sustine ca in procesul de achizitionare a bustenilor respecta legile si reglementarile in vigoare si anunta ca va demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta.
EIA a prezent, intr-o conferinta de presa, inregistrari video realizate cu camera ascunsa, in care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori straini care au castigat drepturile de punere in valoare a unei cantitati anume de lemn din padurile unei asociatii de proprietari din Romania.
In discutiile pe care acestia le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia de a taia mai mult decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurari ca lemnul ilegal va fi cumparat. Oficialii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul si au aratat bonusurile pe care le ofera pentru cantitati suplimentare de lemn.
La randul sau, compania a sustinut ca respecta legislatia in vigoare si promite ca va demara o ancheta interna.
De asemenea, Holzindustrie Schweighofer subliniaza ca nu taie busteni din paduri, nu transporta busteni, dar cumpara busteni livrati la poarta unitatilor sale de productie. Conform legislatiei in vigoare, orice livrare trebuie sa provina din exploatari legale si fiecare furnizor se angajeaza in acest sens in fata companiei prin contract. In plus, provenienta legala trebuie dovedita cu documente relevante pentru fiecare livrare in parte. Aceste obligatii sunt asumate de furnizori, acestia fiind singurii responsabili pentru provenienta materiei prime si pentru serviciile furnizate catre Holzindustrie Schweighofer.
Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajati in unitatile de productie din Romania. Holzindustrie Schweighofer mentioneaza ca, in perioada 2002 — 2015, a investit in Romania 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro in ultimii doi ani.
Sursa: Agerpres