Vezi VIDEO
Si-a cumparat un ceas rezistent la apa, dar teoria n-a fost valabila si in practica. Maramureseanul a avut surpriza sa constate ca ceasul i s-a defectat, motiv pentru care a apelat la comisarii pentru Protectia Consumatorilor Maramures. Agentul economic care a vandut ceasul a fost amendat. In aceasta situatie au fost si alti operatori economici care s-au ales cu sanctiuni pentru diferite deficiente.
Zilele trecute, comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures au verificat 25 de operatori economici din diferite domenii de activitate. In cadrul controalelor au fost depistate mai multe nereguli. Probleme au fost gasite la modul de etichetare a produselor de panificatie, dar si la legume si fructe.
“S-a gasit la comercializare paine care nu era etichetata corespunzator si anume era trecuta data pe paine si era scris «a se consuma pana la trei zile dupa data inscriptionata pe ambalaj», ceea ce nu e corect, trebuie sa fie scrisa data limita de consum. «A se consuma inainte de 29 sau 30 iulie 2015». V-am dat un exemplu. De asemenea s-a gasit la comercializare o cantitate mare de legume, fructe, la mai multi operatori economici unde nu aveau inscriptionata tara de provenienta, calitatea produselor care erau comercializate”, a declarat comisarul-sef adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures, Olivia Ardelean.
Cu aceasta ocazie, comisarii de la Protectia Consumatorilor au aplicat amenzi in cuantum de 15.000 de lei. Sanctiuni s-au dat si pentru cantarele folosite de agentii economici si care nu aveau verificarea metrologica. Deficiente au fost semnalate si in cazul unor produse nealimentare. Astfel, un agent economic s-a ales cu o amenda dupa ce a vandut un ceas ale carui informatii din certificatul de garantie nu au corespuns cu realitatea.
“Au mai fost aplicate amenzi pentru operatori economici care nu au adus la conformitate produsele ce le-au fost predate pentru reparatie, un operator economic a fost amendat pentru ca a comercializat un ceas pe care era scris in certificatul de garantie ca este rezistent la apa. Consumatorul s-a spalat pe maini si ceasul s-a aburit si nu a mai functionat corespunzator”, a adaugat Olivia Ardelean.
Totodata, comisarii de la Protectia Consumatorilor au sanctionat si operatori economici care repara telefoane sau tablete in garantie, din cauza ca nu au remediat defectiunile in termenul legal de 15 zile.
Sursa: Camelia Tocaci