Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj, Biroul Teritorial Baia-Mare au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 02 aprilie 2015, pana la data de 31 mai 2015, fata de Liviu Chira, cu privire la savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata.
Procurorii DNA spun ca in cursul anului 2008, inculpatul a inregistrat in contabilitatea PFA Chira Liviu doua facturi fiscale, emise de o societate comerciala, in valoare totala de 14.750.050 lei (din care T.V.A. in suma de 2.355.050 lei), care nu reflectau operatiuni economice reale.
Pe aceasta cale, PF Chira Liviu, administrata de catre Liviu Chira, si-a diminuat obligatiile de plata fata de bugetul statului, cu suma totala de 4.338.250 lei, reprezentand T.V.A. dedus nelegal, in suma de 2.355.050 lei si impozit pe profit in suma de 1.983.200 lei.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
„Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se arata in comunicatul de presa al DNA.
De numele lui Liviu Chira este legata vanzarea catre Primaria Baia Mare a blocului Horea 46A, tranzactie in care firma lui Liviu Chira a fost intermediara intre Cuprom (proprietarul cladirii) si primarie. Astfel, pretul blocului a crescut cu aproximativ 400.000 de euro, suma fiind fiind socotita prejudiciu si Cristian Anghel a fost condamnat in 2010, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu.
Se vorbeste ca Liviu Chira ar fi fost implicat si in vanzarea terenului fostei Fabrici de Caramida din Tautii de sus , cumparat cu citeva sute de mii de euro si revindut la niste irlandezi pentru suma de sapte milioane de euro, irlandezii fiind ademeniti cu promisiunea unui proiect imobiliar in zona.
Sursa: Emm