Vezi VIDEO
Un nou proiect de lege pune pe jar opinia publica. Acesta se refera la alocatia de stat pentru copii, care s-ar putea acorda diferentiat, in functie de veniturile parintilor. Astfel, cei cu salarii foarte mari nu vor mai primi alocatia pentru copii, iar, in compensatie, parintii cu venituri mici ar putea beneficia de alocatii mai mari pentru copiii lor. Controversatul proiect de lege starneste nemultumiri in randul majoritatii baimarenilor si nu numai.
Parintii cu venituri foarte mari ar putea fi privati de alocatiile care le primeau pana acum pentru copii, in schimb cei cu salarii mai mici ar putea primi bani mai multi pentru copii, potrivit unui proiect de lege ce se discuta acum in Parlament. In principiu, ideea ajutorarii copiilor din familii defavorizate nu este total nepotrivita, in realitate, insa, daca aceasta lege ar fi aprobata, familiile de la marginea orasului, cu copii multi, fara locuri de munca si care traiesc in colibe de chirpici ar avea cel mai mult de castigat. Conform statisticilor, ei sunt cei care au cele mai mici venituri.
Cecilia Ilie, directorul coordonator interimar al Agentiei pentru Prestatii Sociale, arata ca ideal ar fi daca acest proiect s-ar fi regandit, astfel incat banii sa mearga acolo unde este nevoie. „Exista in lucru un proiect de act normativ prin care alocatiile de stat pentru copii sa nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari. La aceasta ora, nu a fost inca stabilit plafonul de la care alocatiile sa nu mai fie acordate. Acest proiect de act normativ ar trebui regandit, astfel incat banii sa mearga doar acolo udne este cazul”, a precizat ea.
Parintii ori viitorii parinti din Baia Mare spun ca ideea acordarii alocatiilor pentru copii in functie de veniturile parintilor este „cu doua taisuri”, adica teoretic ar putea fi o idee buna, iar pe de alta parte majoritatea baimarenilor spun ca e o incalcare a drepturilor copilului.
„Mi se pare o intentie buna a guvernului, dar probabil ca astfel o sa se incurajeze inmultirea populatiei la romi. Asta e tara in care traim”, spune Anca Chira. „Copiii au un drept al lor, indiferent de ce venituri au parintii”, crede baimareanca Ramona Miholca.
„E clar o incalcare a drepturilor copilului! Pai, cum sa dai banii unora, iar pe altii sa-i lasi deoparte, chiar daca au parinti cu venituri mai mari? E inechitabil.”, isi sustine cu vehementa punctul de vedere baimareanca E.P.
„Care sunt considerati bogati? De la ce venit? Stiti ca sunt patroni cu cate trei masini de transport si ei sunt inregistrati cu minimum pe economie. Deci ei vor primi alocatie, nu conteaza ca au venituri mari pe luna. Cum va face statul diferenta intre persoanele bogate si sarace? E discriminator si faptul ca nou-nascutul primeste 200 de lei pe luna, iar dupa ce a ajuns mare are 42 de lei pe luna. Nu este corect”, se revolta Adriana Rus.
In prezent, alocatia unui copil este de 42 de lei, insa pana la varsta de doi ani, cuantumul acesteia este de 200 de lei. Potrivit proiectului legislativ, parintii cu venituri de pana la 600 de lei pe membru de familie ar putea avea o alocatie de 10% din salariul mediu pe economie, respectiv 183 de lei.
Pentru un venit cuprins intre 600 si 1.836 de lei pe membru de familie, alocatia ar scadea la 3% din venitul mediu pe economie, adica 54 de lei, in timp ce la un venit de peste aceasta suma, alocatia ar scadea la un procent din salariul mediu pe economie, respectiv 18,36 lei.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul muncii, Mihai Seitan, a specificat faptul ca nu s-a stabilit inca plafonul de la care alocatiile nu ar mai fi acordate, dar a precizat ca parintii cu veniturile foarte mari nu vor mai primi alocatie pentru copii.
Sursa: Angela Sabau