Vezi VIDEO
In Maramures, suprafetele cultivate cu grau sunt de la an la an tot mai reduse, fapt care se repercuteaza asupra pretului fainii, panificatorii fiind nevoiti sa importe cantitati din ce in ce mai mari. si 2012 continua trendul descrescator, doar 3.000 din cele 83.000 de hectare de tern arabil din judet fiind insamantate cu grau. Desi scaderea productiei de grau cu 40% fata de anul trecut e unanim recunoscuta, o adevarata controversa a starnit calitatea graului din 2012.
Din cele 83.000 de hectare de teren arabil din Maramures, doar putin peste 3.000 de hectare au fost insamantate cu grau, cu 50% mai putin decat anul trecut. Specialistii din judet sunt convinsi ca principala cauza a reducerii substantiale a suprafetelor cultivate cu grau consta in seceta din toamna anului trecut, cand din cauza duritatii solului terenul nu s-a putut ara.
„S-a insamantat, la nivelul judetului Maramures, o suprafata de 3.065 de hectare de grau. Comparativ cu toamna anului 2010, s-a semanat cu 50% mai putin. In urma unei secete pedologice, si ce a fost semanat nu a incoltit, nu a rasarit in toamna, datorita lipsei umiditatii si numai incepand cu luna decembrie 2011, dupa ce au aparut precipitatiile, a inceput sa germineze. Productiile la hectar au scazut cu 30, chiar 40%, fata de asteptari”, a precizat Virgil Tantas, director Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures.
Pe langa reducerea productiei, oficialii maramureseni sustin ca si calitatea este mai scazuta, cea mai mare parte a graului fiind imposibil de utilizat in industria de morarit-panificatie si fiind destinata pentru furajarea animalelor. Concluzia oficialilor din agricultura este constrazisa insa de morari, care admit ca productia a scazut cu 50% fata de anul trecut, insa sustin ca graul din acest an are o calitate superioara care se preteaza pentru panificatie.
„Din fericire, calitatea graului este foarte buna – nespecialistii care se dau specialisti nu ne intreaba, asa ca nu au de unde sa stie. Va asigur ca in acest an graul are calitati cum n-am vazut niciodata. Am primit grau la analiza cu proteina 14-14,5 si cu gluten 37 pana la 41”, a explicat Ioan Maties, proprietarul celei mai mari firme de morarit-panificatie din judet.
Cei mai multi dintre agricultorii maramureseni sustin ca reducerea de la an la an a productiei de grau este determinata de ineficienta economica a acestei culturi, efect cauzat de lipsa sistemelor de irigatii, de lipsa de silozuri, de suprafetele faramitate (care presupun costuri mari de productie) si de pretul scazut de vanzare, acesta fiind in Maramures de 0,75 – 0,80 de lei pe kilogramul de grau.
In 2010, fermierii din judet au semanat cu grau doar 3.089 de hectare, obtinand o productie totala de 6.200 de tone, iar in 2011, desi a fost cultivata cu grau o suprafata mai mica, productia a fost mai mare (7.800 de tone), datorita conditiilor agrometeorologice favorabile.
Sursa: Catalin Vischi