Vezi VIDEO
Primarii maramureseni reclama ca sunt obligati sa faca investitii pentru situatii de urgenta, desi bugetul alocat nu le permite astfel de cheltuieli. Mai multi alesi locali au explicat ca, din cauza austeritatii impuse de la centru, abia reusesc sa faca fata nevoilor locale si ca nu li se pare normal sa li se impuna cheltuieli pentru diverse simulari de incendii, pentru achizitia unor autospeciale sau pentru activitatea serviciilor voluntare care sa intervina in situatii de urgenta daca nu li se dau si bani.
Controversele in privinta achizitiilor pentru situatii de urgenta, care, potrivit mai multor alesi, aduc la sapa de lemn unele primarii, au izbucnit la bilantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Maramures, de la Palatul Administrativ.
Unul dintre primarii care au reclamat obligativitatea de a face astfel de investitii a fost cel din Cicarlau. Vasile Zete a explicat ca in fiecare an este somat sa cumpere autospeciale, dar ca o astfel de masina costa pana 200.000 de euro iar primaria sa nu isi permite un asemenea lux nici macar daca pretul ar fi de cinci ori mai mic.
“Presupunand ca sunt autospeciale mai ieftine, la 40.000 de euro, de unde sa scoatem acesti bani daca noi abia reusim, din bugetele pe care le avem, sa ducem existenta proiectelor strict necesare pentru comunitate?”, a intrebat Zete.
Primarul a mers chiar mai departe cu nemultumirile, semnaland ca, in plus, in fiecare an trebuie sa dea bani pentru diverse simulari de incendii, altfel primaria risca sa fie amendata. „Al doilea aspect care pentru mine da impresia unei surse de «sifonare» a banilor publici e legat de acele scenarii legate de incendii la diferite obiective. Acum nu putem sa le facem nici aceste scenarii, ca n-avem bani. Nu putem achizitiona nici autospecialele si planeaza asupra noastra acea sabie, amenda vine, amenda, amenda… Si este foarte mare”, a continuat Vasile Zete.
Reprezentantul ISU Maramures, prezent la discutiile de astazi, a aratat ca intelege situatia primarilor, dar ca exista o serie de normative care nu tin de institutia sa. Potrivit lui inclusiv alcatuirea scenariilor pentru simulari nu sunt impuse de catre inspectorat, ci de lege.
„Scenariile sunt pe linie de protectie civila, sunt prevazute de normativul P118/99. Legislatia spune clar ca se intocmesc de un inginer constructor, proiectant sau arhitect. Nici macar lucratorii ISU nu au dreptul sa-l faca. Legislatia din pacate asta este”, a punctat imputernicitul adjunctului din cadrul ISU Maramures, Marius Cozma.
In conditiile in care bugetele locale sunt mai mici decat in 2011, mai multi primari din judet sustin ca vor spune „pas” investitilor cerute pentru situatii de urgenta chiar daca risca sa primeasca sanctiuni. Ei cer totodata interventia reprezentantilor Guvernului in teritoriu pentru ca pe durata crizei sa se beneficieze de clementa sau de sprijin suplimentar in achizitia unor astfel de bunuri.
Situatiile de urgenta, potrivit legiuitorilor, sunt toate evenimentele, cu caracter nonmilitar, care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente. In conditiile date, modernizarea bazei materiale pentru astfel de interventii ar fi in folosul comunitatii si, teoretic, nu ar trebui considerata o corvoada de catre alesi.
Sursa: Camelia Tocaci