Postul, folosit pentru „a te simti mai bine in propriul corp”, pentru „detoxifierea organismului” si pentru a slabi, reprezinta o metoda tot mai des folosita in Franta, fara a fi insa pe gustul medicilor, care spun ca aceasta practica este „aberanta” si, mai ales, „foarte periculoasa”.
Traditie milenara in principalele religii din lume – crestina, musulmana, iudaica si budista -, postul cunoaste o revenire in forta in aceasta perioada, in versiunea sa laica, pe forumurile de internet. „Ca in fiecare an, imi voi face cura mea de post de 15 zile”, a declarat, cu mandrie, o utilizatoare de internet. „Am postit singur, la mine acasa, timp de o saptamana si totul a decurs fara probleme”, a spus un alt utilizator, care a slabit opt kilograme.
Unei femei care este deja foarte slaba si care are indoieli in privinta postului, un internaut ii raspunde pentru a o linisti: „Corpul nostru este inteligent, iar el slabeste foarte putin atunci cand nu are de unde sa slabeasca”. Alimentatia persoanelor care tin post se limiteaza adeseori la un simplu aport hidric (supa, suc de lamaie, ceaiuri), elementele solide fiind suprimate. Unii postesc la ei acasa, altii, in cadrul unor stagii specializate. S-a dezvoltat un veritabil turism al postului, cu sejururi la tara si la munte, incluzand plimbari pe jos, cu tarife de cateva sute de euro pe saptamana, sau in clinici sic private. Un site propune deja un sejur „Détox Jeûne” („Detoxifierea prin post”) in desertul marocan.
Moda postului nu se limiteaza la Franta. In Germania, foarte cocheta clinica Buchinger propune „posturi terapeutice” clientilor VIP. Raphaël Perez, medic farmacolog, ofera consultatii la Lyon si concepe stagii „in zone calme”. El recomanda postul doar persoanelor care au o stare de sanatate buna. „Daca o persoana vrea cu adevarat sa tina cel mai sever post posibil, atunci ea consuma doar apa. In general, asta dureaza o saptamana. Cand tii post, corpul isi accelereaza ritmul de eliminare a toxinelor prin ficat, rinichi, piele (…) Intrucat nu mai mancam, corpul isi foloseste rezervele”, a spus Raphaël Perez.
„Postul este un instrument de eliminare a toxinelor, care iti permite sa te simti mai bine in propriul corp, sa ai mai multa energie. Multi oameni au probleme la nivelul intestinelor, suferind de balonari, gaze, iritatii, constipatie, diaree (…) Dupa ce ai tinut post, te simti mai bine”, a spus el. „Dar, daca dupa post reincepi sa mananci orice, problemele revin. Postul nu este o bagheta magica”, a adaugat Raphaël Perez.
De fapt, postul este departe de a fi un remediu magic, spun anumiti profesionisti din domeniul sanatatii. In Franta, medicii raman rezervati in privinta acestei metode. „Nu exista nici macar un singur medic, astazi, care poate sa va spuna ca postul este bun – doar daca nu este un guru”, spune nutritionistul Pierre Azam. „Este o aberatie (…) si s-a banalizat, a devenit o obligatie”, a mai spus acesta.
„Nu are niciun sens”, spune, la randul sau, nutritionistul Jean-Michel Cohen. „Un post de 24 de ore, dupa o mahmureala, este ok (…) Dar postul, ca metoda detoxifianta, nu detoxifica nimic. Din contra, va veti simti mai slabiti”, a explicat el. Jean-Michel Cohen regreta faptul ca „o acreditare medicala” a fost data postului, atunci cand un cercetator a facut o asociere intre post si tratarea cancerului.
„Repetarea postului si saptamanile intregi de postit fragilizeaza organismul”, spune Pierre Azam, adaugand: „Se apeleaza la rezerve. Uneori, la acelea pe care nu le mai dorim, precum masa de grasime, dar si la acelea care sunt esentiale pentru organism, care se refera la «masa slaba», proteinizata”. „Imaginati-va ca sunteti cardiac – daca tineti post, va limitati aportul de potasiu si de calciu si riscati sa suferiti un stop cardiac”, a explicat Jean-Michel Cohen. „Postul este foarte periculos”, a adaugat el.
„Li s-a spus (persoanelor supraponderale, n.r.) ca regimurile alimentare nu functioneaza. Astfel, postul, rapid si radical, trece drept o solutie”, a deplans Jean-Michel Cohen.
Un nou regim alimentar profita copios de pe urma acestor dezbateri, fara a ajunge insa pana in sfera postului: regimul intermitent 5:2. Este vorba de a tine doua zile pe saptamana un regim foarte strict, cu o alimentatie limitata la 500 de calorii pe zi pentru femei si 600 calorii pe zi pentru barbati. Acest regim a fost conceput in luna septembrie, in Franta, si are deja mare succes.
Sursa: Mediafax