Robotul american Curiosity a pus sub semnul intrebarii teoriile despre prezenta actuala a vietii pe Marte, intrucat roverul nu a detectat urme de metan – un gaz care reprezinta adeseori semnul unor activitati biologice – in atmosfera planetei rosii. Potrivit masuratorilor efectuate de robot, acest gaz, produs in procent de 95% de microbii de pe Terra, daca exista in mediul martian, nu ar putea sa reprezinte mai mult de 1,3 parti la miliard in volum pe Marte, adica o sesime din nivelul estimat anterior, au precizat oamenii de stiinta intr-un studiu publicat joi in revista americana Science.
De 10 ani, oamenii de stiinta au observat urme de metan in atmosfera martiana. In martie 2003, mai multi cercetatori au masurat un nor de metan de 19.000 de tone in apropiere de ecuatorul planetei Marte. Insa acele observatii au fost facute de pe Terra si de sonde care orbiteaza Marte.
In masura in care metanul, cea mai abundenta hidrocarbura din Sistemul Solar, poate fi un marker al activitatilor biologice, acele anunturi facute de cercetatori au alimentat controversele pe tema originii acestui gaz si au trezit speranta oamenilor de stiinta in legatura cu prezenta vietii pe Marte.
Insa, numeroase masuratori ale atmosferei martiene efectuate de un spectrometru laser foarte sensibil aflat la bordul roverului Curiosity, care a coborat pe Marte pe 6 august 2012, nu au reusit sa detecteze urme de metan, spre marea surpriza a cercetatorilor.
„Acest rezultat important ne va ajuta sa ne indreptam eforturile in alta directie pentru a examina posibilitatea prezentei actuale a vietii pe Marte”, a explicat Michael Meyer, responsabil stiintific al explorarii planetei Marte din cadrul NASA.
Sursa: Mediafax