Preconizata desfasurare a sistemului antiracheta american in Europa si in alte zone ale lumii, precum si influenta crescanda a SUA in regiunea Asia-Pacific s-au numarat printre subiectele abordate de secretarul Consiliului Securitatii Rusiei (organism consultativ pe langa presedintie), Nikolai Patrusev, fost director FSB (ex-KGB), in cadrul convorbirilor avute cu autoritatile chineze cu ocazia unei vizite de lucru in China, intreprinsa saptamana trecuta, relateaza portalul Pravda.
Patrusev, unul dintre apropiatii presedintelui Vladimir Putin, a fost primit de noul lider politic, guvernamental si militar al Chinei, Xi Jinping, si a avut o serie de convorbiri cu alti oficiali de la Beijing.
Cele mai multe dintre convorbiri au fost purtate cu usile inchise, remarca in acest context agentia de presa Xinhua, preluata de Pravda, care adauga ca a fost abordata cu precadere situatia instabila din regiunea Asia-Pacific, a carei securitate preocupa atat China, cat si Rusia.
Despre situatia actuala din regiunea Asia-Pacific s-a discutat si acum doua luni cu prilejul vizitei noului ministru rus al apararii Serghei Soigu la Beijing, cand partile si-au exprimat ingrijorarea cu privire la prezenta militara americana in crestere in regiune. SUA intentioneaza sa-si transfere aici, pana in 2020, cele mai multe dintre navele sale de razboi.
De aceasta data, Rusia si China au discutat planurile SUA de a construi un sistem global de aparare antiracheta, inclusiv in Marea Chinei de Sud. ‘Partenerii nostri /China – n.red./ impartasesc preocuparea noastra si am convenit sa ne coordonam actiunile in aceasta privinta’, a declarat Nikolai Patrusev, la sosirea din China, fara a oferi alte detalii.
Cu referire la experti militari, jurnalistii de la Pravda scriu ca Moscova si Beijingul intentioneaza sa-si intensifice cooperarea in domeniul apararii antiracheta, ca raspuns la cresterea capacitatilor de aparare a SUA in lumea intreaga.
Desi nu se cunosc prea multe detalii ale discutiilor purtate de inaltul oficial al Kremlinului la Beijing, analisti militari de la Moscova au avansat ideea ca Rusia a acceptat sa livreze Chinei noul sistem antiracheta S-400, pe care autoritatile chineze il cer de mult timp rusilor.
S-400 sunt dotate cu peste 40 de rachete de patru tipuri diferite, care permit atat doborarea avioanelor de lupta, cat si a rachetelor de croaziera. Cea mai importanta caracteristica a S-400 este capacitatea sa de a distruge focoase nucleare care intra in atmosfera cu o viteza maxima de 4.800 de m/sec. Anterior, Moscova declarase ca nu doreste sa vanda acest sistem in afara tarii, deoarece este mult prea performant fata de tot ceea ce se gaseste in prezent pe piata de profil mondiala.
Sursa: Agerpres