În data de 22 noiembrie 2018, maramureșeni inimoși și români din Apșa de Jos, Ucraina, au pornit cu căruțele spre Alba Iulia, un drum pe care aveau să îl parcurgă în zece zile lungi și grele. Cei peste 300 de kilometri pe care i-au avut de străbătut din Sighetu Marmației și până în ”inima Marii Uniri”, Alba Iulia, nu au fost deloc ușori, delegații maramureșeni înfruntând ger, lapoviță, ploaie și multă oboseală. Nimic însă nu i-a oprit să ajungă în 1 Decembrie, Ziua Națională a României, în locul unde, cu un secol în urmă, maramureșeanul Gheorghe Pop de la Băsești, președintele Marii Adunări Naționale, a dat citire Hotărârii de Unire a Transilvaniei cu România.
Proiectul inițiat de Consiliul Județean Maramureș și finanțat de Comitetul Interministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale s-a dovedit a fi un real succes. Zi după zi, prin fiecare popas făcut în lungul drum spre Alba Iulia, reprezentanții Maramureșului au devenit tot mai vizibili și tot mai cunoscuți nu doar la nivel național, ci și internațional. Români plecați în afara granițelor țării le-au urmărit traseul cu inima strânsă și i-au felicitat continuu pentru patriotismul și determinarea lor. În localitățile în care au poposit au fost primiți cu căldură și omenie specific ardelenească, iar caii care au parcurs cu stoicism tot acest traseu au fost îngrijiți la Clinica de Ecvine a Facultății de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, unde s-au primit asigurări că sunt capabili să termine acest traseu atât de greu.
Cu cât se apropiau mai mult de Alba Iulia, cu atât delegații aflați în ”Convoiul Unirii” erau așteptați de tot mai mulți români care îi întâmpinau cu pâine și sare, cu steagurile tricolore și cu multă bucurie. Pentru zece zile, pe traseul Sighetu Marmației – Alba Iulia, patriotismul s-a reaprins tot mai puternic în inima localnicilor, iar convoiul pornit pe ”Drumul Unirii” a fost așteptat cu tot mai multă nerăbdare. Și așa cum și-au propus încă din prima zi, în dimineața zilei de 1 Decembrie 2018, când întreaga țara a aniversat Centenarul Marii Uniri, cele zece căruțe și călăreții porniți la drum au intrat în urale în Alba Iulia, unde s-au alăturat paradei.
Peste 300 de maramureșeni au fost prezenți la ceremonia desfășurată în ”capitala Marii Uniri”
Aceștia nu au fost însă singurii reprezentanți ai Maramureșului ajunși în capitala Unirii Transilvaniei cu România. Potrivit informațiilor oferite de vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, care a însoțit convoiul în tot acest timp, în Alba Iulia au ajuns peste 300 de maramureșeni veniți cu microbuze sau mașini personale pentru a fi martori la celebrarea unui eveniment istoric, care a adus unitatea României. Și primari ai Maramureșului au ajuns în orașul în care, cu 100 de ani în urmă s-a înfăptuit UNIREA. Astfel, în delegația reprezentativă a județului s-au regăsit Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești, Teodor Ștefanca, primarul din Bârsana, Ciprian-Vasile Rus, primarul din Ardusat, Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, Laurențiu Batin, primarul din Giulești, Gheorghe Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, Matei Godja, primarul comunei Oncești, Anuța Bizău, primarul din Bogdan Vodă și Ioan Burde, primarul din Valea Chioarului.
Delegații care s-au aflat în convoi pentru zece zile sunt încă emoționați de tot ce au trăit în acest timp. Potrivit declarațiilor oferite, sentimentele pe care le-au simțit nu pot fi transcrise în cuvinte, însă totul a fost mult peste așteptări: emoție, bucurie, patriotism, toate acestea le-au resimțit parcurgând acest traseu atât de greu, dar, în același timp, atât de frumos. Iar în 1 Decembrie 2018, după un drum încărcat de mult frig și oboseală, bravii maramureșeni au ajuns la capătul traseului stabilit. Au arătat, astfel, că înaintașii noștri: Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr, Ioan Mihaly de Apșa și alți maramureșeni inimoși aflați în prima linie a Marii Uniri care s-a petrecut cu un secol în urmă, pot fi mândri de maramureșenii care le-au urmat, în aceste zile, parcursul plin de curaj și au ajuns la timp în Alba Iulia pentru a sărbători Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.