Vezi VIDEO
Desi Maramuresul se situeaza pe locul 3 in topul national al numarului de bovine, peste 55.000 de fermieri detinand vaci, productia de lapte din judet este deficitara. Veniturile obtinute din ceea ce ar trebui sa reprezinte principala pondere pe piata agricola din Maramures se situeaza sub pragul de rentabilitate economica, doar trei proprietari de ferme din judet primind pentru laptele produs un pret similar cu cel oferit fermierilor din tarile membre UE. In opinia specialistilor maramureseni din zootehnie, singura sansa a micilor producatori de a rezista pe piata si dupa anul 2015, cand vor fi eliminate cotele de lapte, este asocierea in cooperative, fapt care le-ar aduce beneficii financiare importante, inclusiv un pret mai mare pe litru de lapte.
Specialistii in zootehnie din Maramures avertizeaza ca dupa eliminarea derogarii pentru producerea laptelui aflat sub normele europene de calitate si a cotei de lapte, pasi care se vor face in 2013 si 2015, micii producatori de lapte, care au o pondere de peste 95% din crescatorii de bovine din judet, vor fi eliminati de pe piata. Fenomenul ar putea fi evitat doar prin crearea cooperativelor de producatori de lapte, care le va da posibilitatea acestora sa obtina si un pret mai mare pentru productia lor.
„La ora actuala sunt doar trei fermieri in Maramures care iau cam 1,6 lei pe litru de lapte – e vorba de lapte conform normelor UE, la parametri de 4,3-4,4% grasime si 3,6% proteine. Taranii, in schimb, iau 0,5-0,6 lei pe litru. Este bataie de joc! Dar si ei incurajeaza acest fapt, pentru ca nu se asociaza si astfel nu pot sa investeasca in tehnologie. De aceea, ne gandim sa infiintam cooperative si in Maramures, bineinteles cu cei care sunt un pic mai marisori, care au peste cinci vaci de lapte si produc 100-500 de litri de lapte pe zi. Daca nu vin sa facem aceste asocieri prin care sa ne putem valorifica productia in comun si sa putem sa luam un pret bun, atunci… inseamna ca se multumesc sa-l dea la porci”, a declarat Claudiu Franc, vicepresedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Acum, majoritatea fermierilor din judet produc lapte sub indicii de rentabilitate economica. Desi aderarea la un grup de producatori duce la fiscalizarea activitatii, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures spune ca banii care pe care ii pot primi membrii unei cooperative de producatori de lapte sunt mai multi decat cei dati pe taxe si impozite.
„Noi am identificat deja cateva grupuri-tinta, in zona Codrului, Sisesti, dar producatorii de lapte sunt retinuti, de teama fiscalizarii, a contributiilor care ar trebui sa le plateasca. Zic: Dom’le, da atunci nu mai sunt renatbil. Dar ei nu cunosc toate drepturile care li se cuvin vizavi de grupuri de producatori pentru productia de lapte! Noi ii indrumam sa vina la DADR, sa ii spijinim juridic pentru a se inregistra in cooperative”, a declarat Virgil Tantas, directorul DADR Maramures.
In Maramures, efectivul de bovine numara 84.872 de capete, insa se primesc subventii doar pentru 51.447 sunt vaci de lapte, restul animalelor fiind crescute in gospodarii de subzistenta care detin una sau doua vaci de lapte. Specialistii in zootehnie au precizat ca in judet sunt doar sase ferme de vaci de lapte, care sunt exploatatii fiscalizate, peste 95% dintre animale fiind crescute in gospodarii.
Sursa: Catalin Vischi