Autorităţile pregătesc o surpriză pentru copiii de la grădiniţă. Din acest an, micuţii din grupa mare vor învăţa cât de periculos e cannabisul şi ce efect au ţigările şi alcoolul. Decizia a fost luată de specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog din cauza faptului că tot mai mulţi elevi ajung să experimenteze droguri la 10-11 ani.
Fifi şi Bondărel sunt personajele create de specialiştii Antidrog ca să îi ţină pe copiii de cinci şi şase ani cât mai departe de ţigări, droguri şi alcool atunci când vor mai creşte.
Caietele sunt tipărite deja, iar primele lecţii se vor ţine în Capitală, unde fenomenul a luat o mare amploare.
Constantin Negoiţă, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog: Sunt cazuri în care copii de 10-11 sunt folosiţi ca săgeţi. Ei sunt cei care duc bilele cu heroină de la traficant la consumator. Cărăuşul. Dealerii îi foloseau pentru că nu răspundeau penal.
Cu ajutorul caietului, experţii cred că micuţii vor învăţa să spună nu pericolelor.
Bogdan Gheorghe, medic al Agenţiei Naţionale Antidrog: De cele mai multe ori, copilul se fereşte de părinte, el poate să ajungă acasă după ce efectele drogului au trecut. În momentul în care am început deja să am discuţii contradictorii, nu mai frecventează şcoala, are din ce în ce mai multe absenţe, notele scad, pot să îmi pun întrebarea dacă se întâmplă ceva cu copilul.
Un alt sfat al experţilor e ca părinţii să deschidă subiectul drogurilor chiar acasă.
Ultimul studiu naţional privind consumul de droguri din România datează din 2016, iar la vremea respectivă, aproape 8 la sută din populaţie încercase efectele cannabisului.