Vezi VIDEO
Tot mai multi minori din Maramures cad victime abuzurilor. Fie ca e vorba de neglijare, violenta, abuz emotional ori sexual, unora dintre acestia copilaria le este distrusa, ei fiind institutionalizati sau despartiti de familie. In ultimul an, asistentii sociali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Maramures s-au confruntat cu 227 de asemenea cazuri, unele mai dificile decat celelalte, numarul crescand fata de aceeasi perioada a lui 2009.
Cel mai recent caz de abuz inregisrat in judet a fost prezentat chiar de eMaramures.ro. Este vorbe de sase frati din Berchez, comuna Remetea Chioarului, parasiti de parinti intr-o casa care putea oricand sa explodeze din cauza instalatiilor improvizate la incalzire si curent electric. Copiii au ramas in grija asistentilor sociali din Centrul de Primire in Regim de Urgenta a Directiei pana cand instanta le va decide viitorul. Din nefericire, nu este singurul caz de abuz cu careasitentii DGASPC in ultimul an. In 2010 au fost 227 cazuri de copii abuzati, iar numarul este mai mare decat in 2009.
“Avem in total 227 cazuri de copii abuzati, din care abuzati fizic 30 cazuri, abuzati emotional 59, abuzuri sexuale 5, dar predomina neglijarile, 133 cazuri. Neglijarile pot fi si ele de mai multe feluri: fizica, emotionala, medicala, a supravegherii”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Daniela Covaciu, seful Serviciului Neglijare-Abuz din cadrul DGASPC Maramures.
Multi copii resimt trauma abuzului atat de puternic, incat ajung sa sufere tulburari psihice. Este si cazul unui fete in varsta de 17 ani, din Maramures, care a fost abuzata sexual de tatal vitreg. Abuzul a fost confirmat, barbatul s-a ales cu dosar penal, in vreme ce fata a ajuns la Spitalul de Psihiatrie Cluj.
“Printre consecintele de ordin psihic se pot numara o serie de tulburari. De exemplu, tulburarile de anxietate, tulburarile de depresie, in felurite forme de manifestare si intensitate. Depinde foarte mult de intensitatea abuzului, de severitatea abuzului si de frecventa acestuia. Pot sa manifeste o stima de sine scazuta sau un stres posttraumatic in cazurile cele mai severe”, a explicat psihologul Cristina Ambrus.
Asistentii sociali si psihologii afirma ca abuzurile asupra copiilor sunt dificil de depistat. In cazul celor mici, de multe ori acestia nu constientizeaza abuzul, iar cei mai mari se tem sa reclame abuzul, fiind terorizati de agresor.
CITESTE SI:
CUTREMURATOR – PARASITI DE PARINTI – Sase copii din Berchez, abandonati intr-o casa pe cale sa explodeze (VIDEO)
Sursa: Catalin Tineghe