George Copos nu este singura persoana trimisa in judecata in acest dosar, impreuna cu el mai fiind acuzati o serie de asociati si colaboratori ai acestuia. Printre acestia se afla si Gilio Giuzepe Roza, actionar si director in firmele lui Copos, precum si membru fondator al Fundatiei ProRapid.
Pentru complicitate la evaziune fiscala a fost deferit justitiei si Nicolae Cristea – fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, si el membru fondator al Fundatiei ProRapid.
Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie-decembrie 2004, Copos, in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de administratie in cadrul Ana Electronic, s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei. George Copos a fost acuzat ca s-a folosit de un sistem tip suveica, adica a interpus noi proprietari in procesul de vanzare-cumparare ca sa poata prejudiucia statul.
Evaziunea fiscala a fost descoperita in urma anchetei derulate de procurorii Departamentului National Anticoruptie, acestia aratand ca "mentinerea invinuitilor in functii de conducere a determinat serioase dificultati in stabilirea adevarului, din cauza controlului pe care acestia il exercitau asupra functionarilor din subordine si a legaturilor pe care le aveau cu organele ierarhic superioare din sistem sau cu organele de control din cadrul sistemului".
Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte asupra vinovatiei lui Copos, precum si a celorlalte persoane acuzate in dosar. Atat pe conturile fostului vicepremier, cat si pe cele ale fostului sef al Loteriei Romane s-a pus sechestru. Punerea sub acuzare a lui Copos survine la o saptamana dupa ce acesta si-a dat demisia din functia detinuta in guvern.
Sursa: Ioana Osan