Peste 230 de milioane de euro din banii cheltuiti in ultimii cinci ani in cadrul unor proiecte europene au fost returnati la UE ca urmare a unor corectii financiare, releva un studiu al Institutului pentru Politici Publice.
Potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP), datele au fost colectate in baza unor solicitari de informatii de interes public transmise catre 41 de consilii juudetene, 45 de primarii ale municipiilor resedinta de judet, inclusiv Primaria Capitalei si toate primariile de sector, sapte autoritati de management, Autoritatea pentru Audit, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Directia Nationala Anticoruptie si 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel.
In urma interpretarii datelor obtinute, s-a stabilit ca, in perioada 2011 – 2014, suma totala aproximativa a corectiilor financiare aplicate in proiectele cu finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER), Fondul Social European (FSE) si Fondul de Coeziune este de 1.039.310.000 de lei, adica aproximativ 230 de milioane de euro. Numarul total de contracte de finantare a fost de 17.034, iar numarul total de note de constatare a corectiilor emise in proiectele cu finantare din fonduri structurale ajunge la 2.977.
In acelasi timp, potrivit studiului IPP, au fost solutionate pe cale administrativa 495 de note de constatare, inregistrate 532 de suspiciuni de frauda si au existat 188 de sesizari catre organele de ancheta. Cea mai crescuta incidenta de corectii financiare raportat la numarul de contracte semnate a fost la Programul Operational Sectorial (POS) Mediu – 76%, urmat, in ordine, de Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) – 49%, Programul Operational Regional (POR) – 29%, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) – 16%, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) – 5% si Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) – 2 %.
Cea mai crescuta incidenta de suspiciune la frauda s-a inregistrat in cazul proiectelor POS Mediu – 9% si PODCA – 9%, urmate de POSDRU – 5%, POR – 2%, POSCCE – 2% si POAT – 1%. Cela mai multe sesizari catre organele de cercetare penala au fost facute in legatura cu proiectele POSDRU – 65%, POR – 37%, POS Mediu – 34% si PODCA – 33%.
Sursa: Mediafax