CE a informat autoritatile romane ca a decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv „Transport”, „Regional” si „Cresterea competitivitatii economice”, Romania avand la dispozizie doua luni pentru remedierea deficientelor. Comisia solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta masuri in acest sens, deoarece fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere.
„Acest fapt vine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor «Transport», «Regional» si «Cresterea competitivitatii economice». Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane”, au anuntat reprezentantii Comisiei Europene.
De asemenea, „pentru a proteja bugetul UE”, au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul „Mediu”. „Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti. Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiasi program”, se mentioneaza in comunicatul CE.
CE precizeaza ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.
„Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru a remedia deficientele identificate si ca sistemele de gestionare si control functioneaza in mod adecvat. Acest rezultat va trebui confirmat printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar in acest caz Comisia va fi in masura sa reia platile”, a mai informat CE.
In context se precizeaza ca, timp de aproape trei ani, Comisia a fost angajata intr-un dialog continuu cu autoritatile romane cu privire la cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Au fost identificate probleme si au fost solicitate solutii cu scopul de a evita pierderea banilor din partea UE. In decembrie 2010, in urma unei initiative a presedintelui José Manuel Barroso, Romaniei i s-a solicitat sa elaboreze si sa puna in aplicare un plan de actiune continand masuri corective concrete pentru abordarea deficientelor identificate. In plus, s-a recurs la expertiza externa din partea institutiilor financiare internationale pentru a oferi asistenta Romaniei in pregatirea si implementarea proiectelor.
„Au fost efectuate misiuni de audit de catre Comisie si autoritatea romana de audit in 2010 si 2011. In urma acestor misiuni, Comisia a identificat deficiente grave cu privire la sistemul de gestionare si control pentru fondurile structurale din Romania si a intrerupt platile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) si al Fondului de coeziune la mijlocul anului 2011. In decembrie 2011, Comisia a reluat platile, in urma angajamentului ferm al Romaniei de a imbunatati sistemul de gestionare si control pentru achizitiile publice. Autoritatilor romane li s-a solicitat ca, pana la mijlocul anului 2012, sa demonstreze ca sistemul functioneaza in mod eficient. Cu toate acestea, rezultatele misiunilor de audit efectuate in iunie/iulie 2012 atat de auditori nationali, cat si de auditori ai Comisiei arata ca persista deficiente grave. In aceste conditii, Comisia nu poate efectua plati”, a mentionat CE.
„Ar trebui sa se traga invataminte din experienta perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare si control din Romania sa abordeze deficientele actuale si sa produca rezultate cu privire la proiecte care respecta reglementarile juridice si sunt viabile din punct de vedere economic, raspunzand provocarilor cu care se confrunta Romania. Propunerile Comisiei pentru perioada 2014–2020 se bazeaza pe premisa ca instrumentele de investitii ale UE raspund necesitatilor in materie de investitii de pe teren si ca sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune in aplicare reformele si transformarile structurale necesare pentru a indeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020″, a evidentiat comunicatul.
Reprezentanti ai Comisiei Europene vor veni in Romania in luna noiembrie, pentru discutii privind proiectele presuspendate si verificarea modului in care Guvernul a aplicat masurile recomandate pentru eliminarea problemelor constatate, CE asteptand si un raport din partea Curtii de Conturi.
Consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici a aratat ca suma corectiilor financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate in derularea mai multor programe sunt cuprinse intre 10%-25%, in functie de programul operational, valoarea totala urmand sa fie stabilita la finalul discutiilor cu oficialii europeni.
„Este destul de dificil sa remediem intr-un timp foarte scurt aceste deficiente. Vom actiona inca de maine prin trimiterea Comisiei Europene a modului in care fiecare minister in parte responsabil a respectat ceea ce Comisia a solicitat in ultima perioada si exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam planurile operationale, partial sau total„, a spus consilierul de stat.
Sursa: Mediafax