Mirosurile de sarmalute, carnat afumat si mamaliguta pot fi simtite in mai toate casele maramuresenilor, dar aproape deloc in cele ale strainilor care traiesc in Bruxelles. Pentru ei, dar mai ales pentru romanii care locuiesc in capitala Uniunii Europene s-a organizat zilele trecute un eveniment mai special, care le-a starnit nostalgii celor plecati din Romania si curiozitati celor care au auzit de Maramures doar de la televizor sau prieteni.
“Maramures: a tasting of nature and traditions”, sub acest nume s-a organizat un cocktail de catre Asociatia Heidenroslein din Baia Mare, in colaborare cu Elena Oana Antonescu, membru in Parlamentul European, precum si cu Uniunea Antreprenorilor Mici si Mijlocii din cadrul PE. Receptia a avut loc in 19 martie si a fost gazduita de Casa Arthis (Casa de Cultura Belgo-Romana). Actiunea a avut loc in cadrul proiectului „Biodiversitatea si schimbarile climatice”, care are la baza promovarea protectiei mediului inconjurator sub toate formele ei posibile, dupa cum au precizat organizatorii.
Gazda evenimentului a fost chiar directoarea Casei Arthis, Carmen Hopartean. Au vorbit insa si europarlamentarul Elena Oana Antonescu, Nelu Neacsu – reprezentant al Uniunii Antreprenorilor Mici si Mijlocii, precum si Maria Magdalena Payer, presedinta Asociatiei Heidenroslein.
Oaspetii, in numar mare si de toate nationalitatile, au avut ocazia pentru sa se transpuna in atmosfera autentica romaneasca, pentru ca s-a gustat din bucataria traditionala specifica zonei Maramuresului si s-a urmarit un program de cantece si dansuri populare sustinut de elevi ai Liceului Teoretic ”Emil Racovita”, Liceului de Arta Baia Mare si Colegiului National ”Gheorghe Sincai”.
Omenia Maramuresului a adus din nou onoare imaginii Romaniei in capitala Europei, au concluzionat cei prezenti la eveniment.
Sursa: Doris Uglar