Fundatia Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung – KAS) si Clubul RO-UE, au organizat pe data de 14 iunie, dezbaterea cu tema ”Viitorul spatiului Schengen” (The Future of the Schengen Area), eveniment care s-a desfasurat in cadrul Parlamentului European, in prezenta unui numar mare de invitati din cadrul institutiilor europene si la care a fost prezent si corespondentul eMaramures la Bruxelles, Doris Uglar. In prezent, 25 state europene sunt membre cu drepturi depline in Acordul Schengen (Belgia, Italia, Danemarca, Franta, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Elvetia).
Spatiul Schengen reprezinta o zona de libertate de miscare unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa unde controalele se desfasoara conform unui set de reguli clare. Romania, deocamdata, nu poate spera la statutul de membru, existand o opozitie in acest sens din partea autoritatilor europene, care apreciaza ca riscanta integrarea tarii noastre si a Bulgariei in acest spatiu.
Din aceasta perspectiva, reprezentantii Romaniei la Bruxelles au fost interesati sa isi prezinte pozitia, dar si sa ii consulte pe parlamentarii europeni. Ioan Dascalu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, a aratat pe parcursul dezbaterii ca “desi nu suntem membri ai Schengen, Romania actioneaza in spiritul Schengen si isi asuma responsabilitatile la fel ca statele din Schengen”.
Marian-Jean Marinescu, eurodeputat, vicepresedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, a subliniat faptul ca “exista state membre care se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, invocand progrese insuficiente in combaterea coruptiei si in reforma justitiei, dar pozitia Romaniei este ca nu exista si nu trebuie facuta nicio legatura intre evaluarea pregatirii aderarii la Schengen,exclusiv pe baza criteriilor tehnice si alte dosare precum Mecanismul de Cooperare si Verificare”.
Aflat si el la eveniment, Peter Altmaier, adjunct al sefului Grupului Uniunii Crestin Democratice (CDU) din Bundestag, a aratat ca Romania este pregatita tehnic pentru aderarea la spatiul Schengen, “dar decizia extinderii acestuia trebuie sa fie luata in unanimitate de Consiliul JAI”. Acesta a aratat ca tara noastra trebuie sa aiba rezultate evidente si in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate sau reforma justitiei inainte de a spera la obtinerea statutului de membru.
Concluzia i-a apartinut lui Carlos Coelho, raportor PE in dosarul Schengen, care a declarat ca “nevoia consolidarii spatiului Schengen dar si a guvernantei Schengen pentru a fi sigur ca fiecare stat membru, sunt conditiile care asigura controlul la granitele externe”.
Sursa: Doris Uglar