Asociatia Europuls a organizat marti, 1 iunie, la Parlametul European, conferinta: ”Securitatea Energetica a UE in regiunea Marii Negre. Ce perspective pentru Romania ?”, a precizat corespondentul la Bruxelles al eMaramures, Doris Uglar. Aceasta a precizat ca deschiderea conferintei a fost facuta de catre Bogdan Deleanu, coordonatorul de politica externa din cadrul echipei editoriale a “Europuls”, in fata unei numeroase audiente.
Alaturi de un public numeros, la eveniment au fost prezenti: Traian Ungureanu (deputat european, Raportor pentru Marea Neagra), Maxim Buyakevich (Misiunea Federatiei Ruse pe langa UE), Tom Mayne (Global Witness), prof. Samuele Furfari (Comisia Europeana), Mihaela Vasiu (Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE), precum si Adina Crisan (Europuls)
“Romania reprezinta in prezent cea mai mare piata de gaz natural din Europa Centrala, dar este afectata de procesul de liberalizare realizat foarte incet si gradual. Piata de gaz romaneasca, deschisa tuturor consumatorilor la 1 iulie 2007, are inca o serie de probleme la nivel de transparenta. Eforturile facute de Guvernul Romaniei pentru orice proiect major de gazoduct vor implica monopolul natural al proprietarului sistemului de transport”, a spus Adina Crisan, unul dintre organizatorii evenimentului.
Mihaela Vasiu, sefa sectiei de relatii externe din cadrul Reprezentatei Romaniei pe langa UE, a subliniat eforturile Romaniei de a-si divesrsifica conexiunile energetice, precum si de a promova cooperarea cu partenerii.
Reprezentantul Federatiei Ruse, Maxim Buyakevich, chiar a spus ca tara sa ”nu este un competitor, ci un partener pentru Uniunea Europeana iar in finalitatea proiectelor energetice piata va fi cea care va decide”.
O idee lansata de expertul Comisiei Europene, prof. Samuele Furfari, a fost aceea ca gazul va fi energia secolului XXI, iar romanii vor avea doi competitori puternici pentru rolul de centru energetic regional: Italia si Albania.
Europarlamentarul Traian Ungureanu a declarat ca ”din pacate, Marea Neagra nu este vizibila de la Bruxelles si ca nu ne putem baza pe ruta clasica ruso-ucraineana, care si-a dovedit fragilitatea”. Cu toatea acestea, parerea unanima a celor aflati la dezbatere a fost ca centrul energetic principal al Uniunii Europene, in acest moment, este Marea Neagra.
Sursa: eMaramures.ro