Romania trebuie sa asigure respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar pentru a recastiga increderea partenerilor sai din UE, s-a precizat in raportul adoptat azi, 18 iulie, la Bruxelles, de Comisia Europeana, in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Raportul se refera la o perioada de dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, si prezinta evaluarea Comisiei privind progresele inregistrate de Romania in cursul acestei perioade, concentrandu-se pe reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei.
Un raport similar a fost dat publicitatii si pentru Bulgaria, iar dupa prezentarea documentelor Comisiei Europene (CE) privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie, presedintele grupului PPE, Joseph Daul, si deputatul Manfred Weber, vicepresedinte al grupului responsabil pentru juridic si afaceri interne, au facut cataeva comentarii.
Dupa cinci ani de cand ambele tari au aderat la Uniunea Europeana, au existat progrese in multe domenii, dar are nevoie de mult mai multe de facut pentru a promova reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si a luptei impotriva crimei organizate, au aratat liderii popularilor europeni.
”Situatia din Romania ridica probleme profunde. Comisia Europeana este deosebit de ingrijorata de amenintarile la adresa celor doua institutii independente si ai membrilor sistemului judiciar. Oricine se intampla sa fie la putere ar trebui sa inteleaga ce este un sistem democratic pluralist si ca se aplica statului de drept, care este piatra de temelie a oricarei democratii. Comisia trebuie sa ramana vigilenta si sa intervina imediat in cazul in care situatia nu se amelioreaza rapid. Valorile noastre europene nu pot fi calcate in picioare de catre oricine, nici de un prim-ministru, nici de un Guvern si nici de vreun partid politic”, s-a precizat intr-un comunicat al PPE.
Reprezentantii grupului au aratat ca vor sprijini pe deplin recomandarile CE pentru ambele tari. ”Numai printr-o buna functionare, un sistem judiciar independent si respectul pentru institutiile democratice putem avea incredere reciproca in cadrul Uniunii Europene”, au subliniat popularii.
O luare de pozitie au avut si reprezentantii ALDE, prin liderul grupului liberal din Parlamentul European – Guy Verhofstadt. Acesta a apreciat raspunsul rapid si constructiv al premierului Victor Ponta in ce priveste recomandarile facute de CE.
“Este de competenta si de datoria Comisiei Europene, ca gardian al tratatelor si al principiilor democratice care stau la baza Uniunii noastre, sa monitorizeze atent evolutiile care ameninta statul de drept si controalele si echilibrele ce guverneaza democratiile noastre. Climatul politic din Romania este extrem de polarizat si afecteaza buna guvernare. Doar Comisia este in pozitia de a face o evaluare clara si obiectiva. Salutam faptul ca ea a raspuns apelului nostru de saptamana trecuta si ca premierul roman a raspuns rapid si constructiv la recomandari”, a spus Verhofstadt, potrivit unui comunicat de presa remis dupa prezentarea rapoartelor.
Liderul liberal a aratat ca executivul UE dispune de mijloacele necesare pentru a supraveghea respectarea principiilor fundamentale ale democratiei si statului de drept.
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare pentru a evalua angajamentele asumate de Romania, dar si de Bulgaria in domeniul reformei sistemului judiciar si al combaterii coruptiei. Membrii comisiei au obligatia sa prezinte semestrial un raport privind progresele inregistrate de cele doua state.
Sursa: Doris Uglar