Vezi GALERIE FOTO
Parlametul European si-a deschis portile pentru a sarbatori Ziua Europei, evenimentul avand loc la sfarsitul saptamanii trecute, mai precis sambata, 12 mai, cand lumea a putut sa vada locul in care se voteaza legile UE. Parlamentul European si institutiile europene care isi au sediul la Bruxelles sunt o atractie pentru numerosi turisti, dar si pentru toti cei interesati sa vada deciziile si solutiile care se iau aici si care le pot schimba evolutia vietii.
Intr-o atmosfera de sarbatoare, impunatoarea cladire a Parlamentului European si-a deschis portile publicului de pretutindeni, dornic sa viziteze locurile in care se hotareste soarta Europei. Printre vizitatori s-au aflat, in egala masura, adulti si copii, deopotriva impresionati de ce au vazut.
Unul dintre parintii care si-a insotit copiii in vizita la Parlamentul European a spus ca a fost ca o lectie deschisa. „Multi credeau ca Europa este undeva departe. Acum si-au dat seama ca, in realitate, e chiar langa noi. A fost interesant pentru ei sa vada ca Belgia face parte din ceva mai mare”, a spus acesta.
Festivalul Europei, prilejuit de marcarea zilei de 9 mai, a reunit dezbateri politice live, iar cei prezenti au avut posibilitatea sa participe si sa intre in contact cu deputati, angajati ai grupurilor politice si ai PE care si-au descris activitatile si au raspuns sutelor de intrebari. De asemenea, au mai fost standuri ale grupurilor politice, momente artistice-culturale, expozitii si chiar conferinte de presa. Programul a mai inclus si vizitarea Parlamentarium-ului, care face parte integranta din Parlamentul European si care ofera imaginea in miniatura a impunatoarei institutii.
A fost, asadar, muzica, voie buna si in acelasi timp o lectie, toate nationalitatile lumii petrecand frumos si pasnic in sediul PE si uitand pentru moment de criza care domina statele uniunii, dar si restul lumii.
Parlamentul European este singura adunare parlamentara multinationala din lume si singura institutie europeana aleasa in mod direct de catre cetatenii batranului continent. Alegerile au loc la fiecare cinci ani, la ele participand toti cetatenii cu drept de vot din cele 27 de state membre. Forul legislativ numara 754 de deputati care reprezinta cele 500 de milioane de cetateni ai UE.
In 1952 a fost fondata Adunarea Comuna a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO), in 1958 a fost redenumita Adunarea Parlamentara Europeana, iar in 1962, institutia a devenit Parlamentul European, care a atins venerabila varsta de 60 de ani.
Sursa: Doris Uglar