În planul angajamentului pentru mediu, Papa Francisc s-a remarcat printr-un discurs ferm și coerent. Într-unul dintre numeroasele sale apeluri, avertiza că „lumea se prăbușește” din cauza schimbărilor climatice și critica organismele globale pentru ineficiența deciziilor.
Intervenția sa fermă a fost publicată în urmă cu doi ani, într-o actualizare majoră a documentului său istoric din 2015 privind mediul. El a descris unele daune cauzate de schimbările climatice ca fiind deja ireversibile.
Papa i-a criticat pe cei care neagă, ascund, trec cu vederea sau relativizează problema, afirmând că nu mai este posibil să se nege originea umană a schimbărilor climatice. Papa Francisc a făcut din schimbările climatice un pilon-cheie al papalității sale.
Dan Vasiliu a discutat cu Corina Murafa, lector universitar, activist și consultant independent în domeniul energiei și climei, despre implicarea concretă a Papei Francisc în protejarea planetei.
Papa Francisc a fost foarte preocupat de această relație dintre om și pământ, dintre om și natură. A vorbit despre schimbări climatice atât la nivel doctrinar, cât și prin fapte. Poate puțină lume știe, dar de-a lungul pontificatului său, Vaticanul a devenit un stat foarte eficient energetic – clădirile au fost dotate cu panouri solare, iar multe dintre cele istorice au fost eficientizate energetic. „Laudato si’” este o superbă lucrare care povestește despre această datorie morală pe care o avem noi, oamenii, de a proteja Pământul, casa noastră comună, cum o numește Papa. (Corina Murafa)