Discretă în ultimul timp, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a fost nevoită să iasă din nou în faţă şi să gestioneze dosarul Covid-19. După criza financiară şi apoi cea a migranţilor, aceasta este a treia sa provocare majoră de când conduce ce mai mare economie a Europei. Guvernul condus de ea a adoptat cel mai mare pachet economic de ajutor de după război.
Angela Merkel s-a întors. Coronavirusul a readus-o pe Angela Merkel în prim-planul scenei politice. În umbră în ultimele luni este omniprezentă de câteva zile. Cu o grămadă de dosare sub braţ, aspect serios şi cu semne de om ce nu a prea dormit în ultimul timp, Angela Merkel se întâlneşte cu experţi şi oficiali regionali, participă la videoconferinţe şi vorbeşte la telefon cu liderii mondiali pentru a încerca să coordoneze o acţiune comună. Dar mai presus de toate, s-a adresat concetăţenilor săi.
Cunoscută pentru faptul că urăşte deciziile rapide şi premature, cu un calm olimpian, s-a adresat unei naţiuni îngrijorate. În cadrul unei conferinţe de presă de o oră şi jumătate urmărite miercuri în direct de mulţi germani, ea a încercat să liniştească companiile reamintindu-le că economia germană este „robustă” şi că statul are mijloacele de a-i ajuta. A doua zi, ea a intervenit din nou pentru a-i determina pe germani să limiteze contactul social la un minimum strict.
Cancelarul german Angela Merkel a cerut joi anularea în Germania a ”evenimentelor care nu sunt necesare” şi la care ar urma să participe mai puţin de 1.000 de persoane, recomandare ce are ca scop oprirea răspândirii noului coronavirus, relatează AFP. „Contactele sociale trebuie evitate pe cât posibil”, a declarat cancelarul după o reuniune la Berlin cu liderii regionali consacrată epidemiei de Covid-19. Măsurile cancelarului au fost urmate de sfaturile ministrului afacerilor sociale Franziska Giffey care a spus că bunicii, persoanele în vârstă şi familiile lor ar trebui să evite să folosească transportul în comun, să se îmbrăţişeze şi să participe la evenimente publice pentru a minimiza riscul expunerii la coronavirus.
Într-o ţară federală, cancelarul nu are puterea, ca şi preşedintele francez, să ordone închiderea grădiniţelor, şcolilor şi universităţilor. Dar, una câte una, regiunile ţării au anunţat că micuţii sunt invitaţi să stea acasă. Merkel avertiza miercuri că până la ”60-70% din populaţie se va infecta (cu covid-19) dacă situaşia rămâne aşa”. Sâmbătă, Germania avea 3.675 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi opt morti din cauza Covid 19.