Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 9 mai. Peste 3,9 milioane de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar cel puțin 274.000 au murit.
Italia a trecut pragul de 30.000 de morţi, dar se pare că oamenii au uitat repede de coşmarul prin care au trecut şi au revenit la vechile obiceiuri.
Asta l-a înfuriat pe primarul din Milano, care a răbufnit.
Edilul a ameninţat că va închide toate spaţiile publice şi restaurantele dacă nu se va respecta distanţarea socială.
Ieşirile în grup nu sunt permise, iar oamenii trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin 1 metru între ei atunci când părăsesc locuinţele cu un motiv întemeiat. Niciuna dintre aceste reguli nu a fost repectată în Milano, aşa că primarul a răbufnit.
Giuseppe Sala, primarul oraşului Milano: „Imaginile de ieri din zona Navigli sunt scandaloase. Ori lucrurile se schimbă de azi, nu de mâine, de azi! Iar acesta nu este un avertisment, este un ultimatum! Ori, dacă situaţia nu se schimbă, eu mâine voi fi în Palazzo Marino (la primărie) şi voi lua măsuri. Voi închide imediat zona Navigli, precum şi barurile care sunt acolo. Şi apoi să le daţi voi explicaţii proprietarilor de acolo de ce primarul nu le mai permite să vândă. Voi să le explicaţi!”
Şeful departamentului de boli infecțioase de la prestigiosul spital milanez Sacco trage şi el un semnal de alarmă. A numit situaţia din Milano drept una “explozivă” şi a spus că dacă oamenii vor continua să iasă pe străzi în număr mare, “bomba virală COVID-19 e gata să explodeze în orice moment”.
Nordul Italiei e abia la începutul perioadei de relaxare, dar oamenii par să nu mai aibă răbdare şi acceptă cu greu regulile. Angajaţii unei fabrici de electrocasnice din Veneto au intrat în grevă, supăraţi că sunt obligaţi să poarte mască tot timpul.
În Spania, răsăritul i-a prins pe mulți dintre locuitorii Barcelonei pe plajă. Autoritățile au dat în sfârșit undă verde redeschiderii, așa că toată lumea a profitat din plin. Unii au fost jogging, iar cei mai curajoși s-au încumetat să facă paddle surfing sau să înoate.
Spaniol: „Cred că este minunat faptul că în sfârșit putem să venim din nou aici să înotăm. Autoritățile au luat o decizie foarte bună.”
Spaniol: „Cred că aici situația a fost diferită de alte alte regiuni din Spania, deoarece numărul de cazuri a fost foarte mare și e de înțeles că autoritățile au impus măsuri mai dure. Dar acum se mai relaxează lucrurile pas cu pas.”
Pe de altă parte, șeful serviciului de sănătate publică din Spania, Yolanda Fuentes a demisionat din post în semn de protest pentru că măsurile de izolare din capitală urmează să fie ridicate progresiv incepând de luni.
Madridul a înregistrat mai multe decese din cauza Covid-19 decât oricare altă parte a Spaniei. Rata infectării a început să scadă.
Bianca Nobilo, corespondent CNN: „Biroul britanic de Statistică Națională a dezvăluit că rata reproducerii noului coronavirus a scăzut sub pragul critic de 1 și a ajuns undeva între 0,5 și 0,9. Teoretic, virusul ar urma să scadă pe teritoriul țării și, într-un final, să dispară de tot. Așa ar trebui să fie, teoretic. De aceea ne așteptăm că premierul să anunțe o revizuire a măsurilor de carantină când se va adresa națiunii duminică, mai ales că presiunea economică crește.”
Cu 240 de decese la aproape 16.500 de cazuri, Israelul se numără printre țările cu cea mai mică rată a mortalității cauzate de COVID-19, aproximativ 1,5%.
Guvernul a început deja să ridice restricțiile, fiind redeschise inclusiv școlile. Situația, bună comparativ cu multe state occidentale, se datorează în principal sistemului medical performant.
Dr. Jamil Hassan: „Cred că toți, evrei și arabi, facem tot ce este necesar pentru fiecare pacient, indiferent de rasă, religia și credințele acestuia. Este datoria noastră.”
Epidemia de coronavirus a ucis încă 243 de persoane în 24 de ore în Franţa, ceea ce a adus numărul total de decese, de la 1 martie, la 26.230, a anunţat vineri Direcţia Generală a Sănătăţii, relatează AFP.
Presiunea asupra serviciilor de terapie intensivă continuă să se relaxeze, cu 93 de pacienţi de COVID -19 mai puţin începând de joi, fiind 2.868 de cazuri grave, dintr-un total de 22.724 de persoane internate în prezent pentru infecţie cu coronavirus.
În ceea ce priveşte decesele, 16.497 (+111) au fost înregistrate în spitale şi 9.733 (+132) în azile şi în alte unităţi medico-sociale.
Pandemia noului coronavirus a provocat 751 de decese în Brazilia în ultimele 24 de ore, un bilanţ record, conform anunţului făcut vineri de ministerul sănătăţii din Brasilia, transmite AFP.
Bilanţul îmbolnăvirilor confirmate oficial în această ţară latinoamericană cu 210 milioane de locuitori a ajuns la 145.328 de cazuri, în timp ce bilanţul deceselor provocate de COVID-19 este de 9.897.
Aceste cifre, comunicate de către ministerul sănătăţii la sfârşitul fiecărei zile, sunt contestate de comunitatea ştiinţifică, care apreciază că bilanţul real al infectărilor ar fi de 15 ori mai ridicat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 10.222 de cazuri de noi contaminări, ceea ce ar putea transforma Brazilia în luna iunie într-un nou epicentru al pandemiei.