Este al patrulea cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor active a crescut pentru a noua zi consecutiv, iar decesele au ajuns la 31 în ultimele 24 de ore. Poate nu am fi ajuns aici dacă cei care fi trebuit să ţină sub control răspândirea virusului şi-ar fi făcut treaba. Este vorba despre Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare judeţ, rămase fără direcţie într-un moment crucial.
Este ziua în care au fost raportate cele mai multe decese din starea de alertă, respectiv 31. 30 dintre aceștia aveau și alte probleme de sănătate.
A crescut și numărul românilor diagnosticați cu covid 19. Au fost raportate aproape 400 de noi cazuri, în ultimele 24 de ore. Cifra este mult mai mare decât cea raportată ieri, când am avut doar 250 de îmbolnăviri.
A crescut și numărul românilor în stare gravă și critică, internați la terapie intensivă, la 231.
Institutul Național de Sănătate Publică a analizat situația îmbolnăvirilor din România și, din păcate, înregistrăm a cincea săptămână la rând în care numărul cazurilor a crescut. S-a întâmplat acest lucru după ce, cinci săptămâni la rând, numărul cazurilor scăzuse.
Cea mai gravă situație este în Argeș și Brașov, unde avem peste 50 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori.
Din păcate nu știm care este situația reală a îmbolnăvirilor pentru că, uneori, Direcțiile de Sănătate Publică Județene nu fac anchetele epidemiologice așa cum ar trebui.
Gina Voiculescu, pacientă vindecată: Nu a făcut absolut nimic. DSP-ul nu doar că nu îşi face treaba, probabil nici nu are cu ce.
Sunt cuvintele unei paciente infectate cu COVID 19 în luna mai. Abia după trei zile de insistenţe la Direcţia de Sănătate Publică, a fost testată. Iar rezultatul a fost pozitiv. Imediat, ar fi trebuit să înceapă o anchetă epidemiologică amănunţită.
Cum se confirmă un caz de COVID-19, laboratorul e obligat să anunţe Direcţia de Sănătate Publică. DSP-ul din judeţul unde s-a infectat pacientul raportează imediat rezultatul pozitiv în platforma STS, introduce în cel mult o zi restul de date despre pacient şi începe ancheta epidemiologică în maximum 24 de ore.
Carmen Murariu, medic epidemiolog Spitalul Marie Curie: Se solicită pacientului toate datele din ultima perioadă: cu cine a intrat în contact, cu cine a călătorit, toate datele de identificare. Dimensiunea răspândirii este foarte importantă mai ales în contextul în care avem o răspândire comunitară.
În teorie, totul e clar. Inspectorii din cele 42 de DSP-uri din ţară trebuie să încarce în cel mult șapte zile de la diagnostic pe o platformă electronică datele din fişa pacientului. Este o fişă de supraveghere a cazului ce conţine toate informaţiile despre persoanele cu care a intrat în contact şi traseul celui infectat în ultima perioadă.
La nivel naţional, în Direcţiile de Sănătate Publică şi spitale lucrează în jur de 200 de epidemiologi, deşi numărul ar trebui să fie de trei ori mai mare. Ce înseamnă acest lucru, am vrut să vedem pe pielea noastră şi să urmăm circuitul unui suspect de coronavirus.