Romania nu a inregistrat, pana in prezent, nicio suspiciune de infectie respiratorie severa asociata cu noul coronavirus (nCoV), insa reteaua sanitara este in alerta, conform recomandarilor OMS si ECDC, au declarat, reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Astfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda autoritatilor sanitare nationale sa ramana vigilente, conform recomandarilor facute anterior, si sa implementeze masurile de preventie si control al infectiei in spitale, spune dr. Odette Popovici, de la Institutul National de Sanatate Publica – Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile.
Potrivit medicului, in 8 mai, Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a transmis mai multe recomandari statelor membre UE, pentru prevenirea imbolnavirilor. In acest context, personalul medical ar trebui sa fie vigilent in continuare, pentru identificarea rapida a pacientilor care necesita investigatii de laborator. Prin urmare, pacientii cu infectii respiratorii acute severe care au calatorit in Peninsula Arabica si tarile vecine in perioada de zece zile anterioara debutului bolii ar trebui investigati rapid, in conformitate cu recomandarile ECDC si cele nationale.
Pe de alta parte, ECDC nu considera necesara testarea de rutina a pacientilor cu pneumonii sau alte manifestari respiratorii neexplicate, cu exceptia situatiilor in care acestia se incadreaza in una dintre categoriile stabilite de regulamentele transmise de organizatiile de sanatate internationale.
In plus, ECDC sustine recomandarile OMS si este de acord ca nu sunt necesare restrictii de calatorie sau comerciale, in relatie cu noul coronavirus. Totusi, cetatenii Uniunii Europene care calatoresc in Peninsula Arabica si tarile vecine trebuie sa fie informati si sa constientizeze prezenta noului coronavirus (nCoV) in aceasta zona geografica si riscul scazut de infectie.
Arabia Saudita a notificat OMS, marti, cu privire la doua cazuri noi de infectie cu nCoV, confirmate cu laboratorul. Primul caz este un barbat de 45 de ani, cetatean strain, personal medical, care a venit in contact cu un caz confirmat la 28 aprilie. Acesta a prezentat febra in 2 mai si pneumonie bilaterala sase zile mai tarziu, fiind in prezent stare critica. Al doilea caz, o femeie in varsta de 43 ani, tot cetatean strain si tot cadru medical, a fost internata in 14 mai, cu pneumonie. Femeia a intrat in contact cu un pacient la care a fost confirmata boala, iar in prezent este in stare clinica stabila.
„Este prima data cand o infectie cu noul coronavirus este diagnosticata la personalul medical dupa contactul cu pacientii”, a dezvaluit OMS, intr-un comunicat. Investigatia epidemiologica realizata de autoritatile de sanatate publica din Arabia Saudita este in desfasurare. Numarul total de cazuri de infectie cu noul coronavirus, confirmate pana in prezent, este 40, dintre care 20 s-au soldat cu deces. Cele mai multe cazuri – aproximativ 30, dintre care jumatate mortale – au fost inregistrate in Arabia Saudita. Celelalte au fost semnalate in Iordania, Qatar, Germania, Marea Britanie si Franta.
Sursa: Mediafax