O nouă mutație a coronavirusului a devenit cea mai predominată trăsătură virusului. Mutația face ca SARS-CoV-2 să se răspândească mult mai rapid în lume. Din fericire, simptomele pacienților nu sunt agravate dar rata de transmitere este în creștere. Practic simptomele sunt similare: oboseală accentuată, lipsă miros și gust, durere în piept, febră.
Profesorul Nick Loman de la Universitatea din Birminghan, a declarat pentru BBC Radio 4, că acestă mutație, cunoscută de specialiști sub numele de D614G, formeză focare de infecție în Marea Britanie, mult mai rapid decât virusul original din Wuhan, China.
„Mutația este în proteină, care este o modalitate extrem de importantă prin care virusul intră în celulele umane. Am observat în Marea Britanie și la nivel mondial că această mutație este din ce în ce mai des întâlnită. Mutația a fost întâi prezisă de un model făcut pe calculator care detremina posibile mutați și abilitatea virusului de a se modifica și a infecta celuele umane”, a explicat specialistul
Mutația crește riscul de transmitere dar nu agravează simptomele
Oamenii de știință au descoperit mutația după ce au analizat peste 40.000 de probe în Marea Britanie. Mutația însă nu crește riscul de internare în spital sau de moarte, ci arată doar că virusul se transmite mult mai rapid decât la început.
Profesorul Nick Loman a declarat că mutația este predominantă și apare la 75% din cazue: „Această mutație este un fenomen mondial”. Din fericire, noua mutație însă nu va încetini descoperirea unui posibil vaccin.