Coronavirusul poate supraviețui în organismul uman pentru câteva săptămâni după recuperare. Acesta este rezultatul unui mic studiu efectuat de o echipă de oameni de știință din China.
Noul COVID 19 poate persista în organism cel puțin două săptămâni după dispariția simptomelor. Acest lucru se întâmplă și în cazul altor viruși, partea bună fiind că persoanele infectate nu mai sunt atât de contagioase în această perioadă.
Kris Johnson, un epidemiolog renumit de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității din Temple a declarat că descoperirea este chiar o veste bună, deoarece, în general, virușii care persistă o perioadă îndelungată de timp, permit organismului să dezvolte un răspuns imun puternic în fața infecției.
”Dacă virusul rămâne în organismul pacientului, este posibil ca acesta să nu se mai infecteze”, a declarat Johnson.
Rezultatul studiului, publicat în jurnalul Jama joi, 27 februarie, a urmărit evoluția a patru cadre medicale, cu vârste cuprinse între 30 și 36 de ani, care au fost infectate cu coronavirus și tratate la Spitalul Zhonghan al Universității Wuhan. Toate cele patru persoane și-au revenit complet, una singură având nevoie de spitalizare pe parcursul bolii.
Pacienții au fost considerați complet recuperați după ce toate simptomele au dispărut și după ce au fost testați două zile consecutive, rezultatele fiind negative. Cei cinci au fost rugați să mai rămână în carantină la dominiciliu, încă cinci zile.
Celor 4 cadre medicale li s-au preluat mostre de salivă din gât timp de 13 zile după dispariția completă a simptomelor. Spre surprinderea cercetătorilor, rezultatele testelor prelevate între zilele 5 și 13 au ieșit pozitive, scrie livescience.com.
”Aceste studii demonstrează că cel puțin o parte din cei care se însănătoșesc, rămân purtători ai coronavirusului”, au declarat cercetătorii.
Descoperirea vine să întărească declarațiile autorităților japoneze, care au raportat primul caz de reîmbolnăvire cu coronavirus, la un pacient care fusese recuperat complet.