Dezbaterea publica din cadrul campaniei nationale anticoruptie ”Fara spaga” care a avut loc joi in Baia Mare nu a starnit un interes prea mare in randul institutiilor publice din Maramures, pentru ca putine dintre ele si-au trimis reprezentanti la discutii. Sefii au lipsit cu desavarsire, la intrunire fiind trimisi functionari din esalonul doi sau trei, doar Prefectura Maramures fiind reprezentata de subprefectul Stefan Gonczi. Tema, desi generoasa, nu a starnit o dezbatere decat cu presa, pentru ca functionarii publici s-au limitat doar la a asculta prezentarea lui Victor Alistar, presedintele Transparency International Romania.
Campania nationala ”Fara spaga” este finantata din fonduri europene si isi propune sa previna coruptia si sa ii convinga pe romani sa nu mai dea bani functionarilor pentru servicii care li se cuvin. Victor Alistar, coordonatorul campaniei, a declarat ca in cazul in care cetatenii si-ar cunoaste drepturile mai bine si ar refuza sa mai dea spaga coruptia din Romania nivelul coruptiei nu ar fi atat de mare.
El a declarat ca una dintre cauzele pentru care fenomenul coruptiei a crescut fata de anul precedent este ”balciul” de la varful institutiilor statului. ”In cinci ani cred ca se va ajunge la un nivel civilizat al coruptiei, la un nivel respirabil, insa mentalitatea se va schimba mai greu si doar prin forta lucrurilor”, a declarat Victor Alistar.
Acesta a mai spus ca problemele cele mai mari sunt in justitie si in sanatate. ”E o plaga in justitia romaneasca. Au crescut salariile, dar, ca un paradox, coruptia a ramas la fel de mare”, a afirmat el, adaugand apoi ca ”nu sunt atatia politisti si procurori cati medici sunt in Romania, iar daca ar fi sa se aplice legea nu ar mai fi cine sa faca actul medical”.
In cadrul campaniei au fost lansate si mai multe ghiduri privind mijloacele de combatere a faptelor de coruptie in sistemul de sanatate, justitie, administratie publica, politie si invatamant, in care cetatenii sunt sfatuiti cum sa actioneze in situatiile in care li se cer bani. Alistar a spus ca un succes il au cei care fac gura mare si care il reclama pe functionar la comisia de disciplina in cazul in care acesta ii cere spaga ori il poarta pe drumuri in ideea de a-l determina sa ii dea bani.
La dezbaterea din Baia Mare, au fost prezenti putini reprezentanti ai institutiilor publice, care au negat ca fenomenul coruptiei ar fi extins la nivelul judetului Maramures. Oficialii Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) si ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Maramures au afirmat ca nu s-au inregistrat acte de coruptie. Mai mult, purtatorul de cuvant al ASP Maramures, Calin Man, a declarat ca ”bani se lasa chiar si la coafor, in afara serviciului prestat, dar situatia nu este peceputa ca un act de coruptie”, insa replica lui Victor Alistar a fost ca bacsisul nu trebuie confundat cu spaga.
Presedintele Transparency International Romania a mai apreciat ca pe parcursul acestui an se va inregistra o scadere a fenomenului coruptiei la ghiseu, insa va creste la nivelul administratieipublice. ”La interfata cu publicul se va reduce. Cred insa ca va creste in zona de investitii, achizitii publice pentru sprijin financiar in campania electorala. Pentru zona de executie a bugetului public vom avea niste drenaje in acest an electoral”, a spus Victor Alistar.
Foto: Victor Alistar (c) eMM.ro
Sursa: M.M.