Omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos, si-au recunoscut faptele pentru care au fost trimisi in judecata in cel de-al doilea dosar al fostei sefe a DIICOT Alina Bica, a declarat vineri, la iesirea din sala de judecata de la ICCJ, unul dintre avocatii acestora.
Avocatul a spus ca, in fata instantei, Dorin si Alin Cocos au recunoscut, „se pare”, ca au facut faptele de care ii acuza procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Aparatorul nu a dorit sa ofere alte amanunte legat de declaratiile date de cei doi in fata instantei care analizeaza legalitatea si temeinicia masurilor preventive mentinute in cazul inculpatilor din dosarul „Bica 2” la trimiterea cauzei in judecata.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie, vineri, masurile preventive dispuse de procurori in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat.
Instanta va stabili daca vor fi mentinute masura arestului preventiv pentru Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos si Ionut Mihailescu, masura controlului judiciar pentru Adriean Videanu si masura sechestrului asigurator dispus asupra terenului in suprafata de 4.425 metri patrati situat in Snagov, judetul Ilfov.
Fostul sef al DIICOT Alina Bica este judecata in al doilea dosar pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis-o in judecata, joi, in arest preventiv, pe Alina Mihaela Bica, la data faptelor secretar de stat si reprezentant al Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), ulterior procuror sef al DIICOT, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte).
In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Dorin Cocos, pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, si fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.
Procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al lui Alinei Bica, persoana apropiata lui Alin Cocos, pentru complicitate la luare de mita (doua fapte), si Adriean Videanu, la data faptelor actionar la o societate comerciala, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Videanu fiind sub control judiciar.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 14 iunie 2014, Alina Bica ar fi primit, prin intermediul lui Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati din Snagov.
„Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Bica Alina Mihaela a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si care a corespuns interesului inculpatilor Cocos Dorin si Cocos Alin, in legatura cu dosarul de despagubire nr.22714/FFCC avand ca obiect suma de 377.000.000 euro (dosarul lui Gheorghe Stelian, n.r.)”, au scris procurorii in actul de sesizare a instnatei.
Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, Ionut Mihailescu, impreuna cu Alin Cocos, ar fi generat si intermediat „tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie”.
„Concret, disimularea primirii mitei de catre inculpatii Bica Alina Mihaela si Mihailescu Ionut Florentin a fost realizata in intervalul de timp 2013 – 2014 prin incheierea a doua contracte de vanzare-cumparare succesive in care au fost interpuse persoane apropiate acestora”, a precizat DNA.
Dorin Cocos este acuzat ca, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins si primit, in perioada de dupa 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denuntator in cauza, suma de 10 milioane de euro, cu conditia sa-i asigure rezolvarea dosarului de despagubire.
„Scopul pentru care au fost oferiti si primiti cei 10 milioane de euro l-a reprezentat intermedierea sustinerii interesului pe care il avea beneficiarul drepturilor litigioase la Comisia ANRP, traficarea putand fi realizata la nivelul unui membru al Comisiei, prin prisma relatiei pe care inculpatul Cocos Dorin o avea cu decidenti din mediul politic, ce puteau decide in schimb mentinerea in functia de vicepresedinte a persoanei respective”, au mai aratat procurorii in rechizitoriu.
O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro.
„La data de 24.09.2013, intr-un dosar instrumentat de catre DIICOT – Structura Centrala, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru asupra unui numar de 80 actiuni, detinute la o firma de catre inculpatul Videanu Adrian. La data de 25.02.2014, pentru a-l favoriza pe Videanu Adriean, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al DIICOT, a dispus printr-o ordonanta, cu incalcarea prevederilor legale de competenta (dispozitiile art.250 alin.1 Cod Procedura Penala), admiterea solicitarii inculpatului Videanu Adriean si a ridicat sechestrul asigurator. Potrivit CPP, solutionarea cererii era de competenta judecatorului de drepturi si libertati si nu cea a procurorului sef al DIICOT. Astfel, Bica Alina Mihaela a facilitat inculpatului Videanu Adriean, reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat”, sustin procurorii DNA.
In acel dosar, Adriean Videanu este cercetat alaturi de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.
La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus inscrisuri cuprinzand date si informatii conform carora nu mai detinea actiunile din august 2012, imprejurarea care nu era reala, potrivit anchetatorilor.
O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.
„In cursul anului 2013, inculpata Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei de procuror sef al DIICOT, in urmarirea intereselor unui inculpat, om de afaceri, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie. Pentru sprijinul acordat in scopul aratat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat omului de afaceri sa-l angajeze pe inculpatul Mihailescu Ionut Florentin (fostul sau consilier) la una dintre firmele pe care le detinea”, au mai aratat procurorii in rechizitoriu.
Acest dosar a fost disjuns din cel in care Alina Bica a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
In acelasi dosar sunt judecati pentru abuz in serviciu Crinuta Dumitrean, fosta sefa a Comisiei Centrale de Despagubiri, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil.
Prin acest raport, valoarea terenului de peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.
Sursa: Mediafax