Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului Viorel Pintea, director la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) Satu Mare, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut in concurs 3 infractiuni de luare de mita.
In rechizitoriu, procurorii au mentionat ca in perioadele martie – mai 2012 si 22 – 24 noiembrie 2013, Viorel Pintea a pretins, in mai multe etape, de la un denuntator suma totala de 10.500 euro, din care a primit in total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-si indeplini atributiile stabilite prin fisa postului.
Sumele de bani si bunurile au fost pretinse de inculpat in contextul derularii, intre intreprinderea individuala a denuntatorului si APIA Satu Mare, a unui contract privind infiintarea unei culturi de vita de vie, valoarea totala a ajutorului nerambursabil acordat ridicandu-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Aceasta suma de bani a fost achitata denuntatorului in doua transe de plata, una in anul 2011 si una in anul 2012.
Pretinderea respectiv darea sumei de 2.500 euro s-a facut in conditiile in care, anterior, Viorel Pintea i-a spus denuntatorului ca in urma verificarilor in teren s-a stabilit ca acesta nu indeplineste conditiile de plata, lasandu-l astfel sa creada ca aprobarea platii celei de-a doua transe depinde de remiterea sumei pretinse.
In cursul lunii mai 2012, in timpul campaniei electorale, directorul APIA Satu Mare a mai pretins de la acelasi denuntator suma de 5.000 euro, suma din care acesta i-a dat inculpatului, intr-un plic, in biroul acestuia, 3.000 lei.
La 16.05.2013, conform contractului de vanzare – cumparare, denuntatorul a instrainat cultura, in suprafata de 78,25 ha, cumparatorul preluand totodata, toate obligatiile care decurgeau din exploatarea vitei de vie.
In data de 22.11.2013, Viorel Pintea a pretins denuntatorului suma de 3.000 euro, in conditiile in care, cultura de vita de vie nu mai era supusa monitorizarii APIA, iar denuntatorul desfasura alte activitati agricole si zootehnice care presupuneau, in continuare un control din partea APIA – Satu Mare.
La data de 24.11.2013, denuntatorul i-a inmanat inculpatului suma de 3.000 euro pretinsa, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante. Ulterior, dupa primirea sumei de 3.000 euro de la denuntator, directorul APIA a mai pretins de la acesta, un miel, valoarea acestuia fiind de 400 lei.
In perioada 2010 – 2012, Viorel Pintea a pretins de la un alt denuntator, administrator al unei societati comerciale, care are ca obiect activitati agricole si zootehnice supuse controlului APIA, cu privire la subventiile acordate pentru aceste activitati, bunuri (miei, vin si produse lactate) precum si suma de 30.000 euro, din care a primit bunuri (miei, vin si produse lactate) in valoare de 36.600 lei, pentru a-si indeplini atributiile functionale stabilite prin fisa postului.
Astfel, in perioada susmentionata, denuntatorul i-a dat directorului APIA, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin si produse lactate in valoare totala de 36.600 lei, in conditiile in care inculpatul i-a promis denuntatorului sprijin in obtinerea cu mai multa usurinta a subventiilor.
In perioada campaniei electorale, din luna mai 2012, Viorel Pintea i-a pretins denuntatorului suma de 30.000 euro, cu motivarea ca trebuie sa dea acesti bani superiorilor sai, asigurandu-l ca, in continuare va beneficia de sprijinul sau ca director APIA. Nedetinand aceasta suma, denuntatorul a refuzat sa remita banii pretinsi. Dupa acest moment, activitatile agricole si zootehnice ale denuntatorului au fost supuse unor controale mult mai riguroase din partea APIA Satu Mare, finalizate chiar cu sanctiuni.
In cauza s-a dispus indisponibilizarea si sechestrarea urmatoarelor sume de bani ridicate de la cel ce a ajuns inculpat, Viorel Pintea: 36.000 lei, 9.652 lei si 600 USD. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Biroul de informare si relatii publice al DNA face precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: Emm