Seful Directiei Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a declarat azi, 16 iunie, ca se reverifica dosarele mai multor firme din judet care au beneficiat de rambursari de TVA, in prezent fiind in lucru 11 asemenea cercetari interne. Numele societatilor comerciale nu a fost dezvaluit, dar toate au aparut in declaratiile in fata procurorilor DNA de catre de finantistii maramureseni pusi sub acuzare pentru fapte de coruptie. Potrivit lui Teodor Luputi, urmeaza ca si alte firme asupra carora planeaza suspiciuni sa se dispuna verificari.
”In prezent se fac reverificari la 11 societati are au beneficiat de rambursari de TVA. Verificarile au fost reluate la cererea Curtii de Conturi, a procurorilor, dar si din initiativa noastra. Urmeaza ca si alte societati sa fie incluse in aceste reverificari, fie pentru ca sunt mentionate in declaratiile date procurorilor, fie pentru ca au tangenta cu altele care au deja probleme. Este o increngatura sub forma unui arbore si trebuie sa se ajunga la fiecare creanga”, a declarat Teodor Luputi.
Un prim efect al anchetei procurorilor anticoruptie la nivelul economiei Maramuresului s-a inregistrat deja, pentru ca in ultima perioada foarte multe societati si-au retras dosarele prin care solicitau rambursari de TVA, ceea ce ar putea indica o teama a administratorilor acestora de a nu cadea ”victime colaterale”.
Pe de alta parte, Teodor Luputi a precizat ca dupa inceperea anchetei DNA la Finante s-a reusit recuperarea a 2 milioane de lei din rambursarile ilegale de TVA dintr-un prejudiciu care nu se cunoaste insa, tinand cont de anvergura actelor de corputie si a faptului ca dosarul este departe de a fi inchis.
Potrivit celor mai recente informatii ale procurorilor DNA, statul a fost prejudiciat prin neplata impozitului pe profit cu 822.232 RON. De asemenea, bugetul statului a fost prejudiciat cu suma de 943.635,5 RON reprezentand valoarea TVA rambursata nelegal. Ancheta este in curs, iar sumele s-ar mai putea modifica. In caz sumt angrenate structuri importante ale Ministerului Finantelor, numai Garda Financiara Maramures avand 10 comisari care fac verificari in acest caz.
Seful Directiei Finantelor Publice Maramures a mai spus ca scandalul rambursarilor ilegale de TVA a ”patat” imaginea institutiei, dar a prilejuit si atacuri politice nejustificate, facand referire la declaratiile recente ale senatorului Sorin Bota si ale deputatului Gheorghe Zoicas.
Teodor Luputi a spus ca, desi a intentionat sa il dea in judecata pentru calomnie pe Sorin Bota, nu o poate face pentru ca nu sunt probe suficiente. ”M-am consultat cu avocatul si acesta mi-a spus ca nu sunt declaratii explicite de calomnie, iar un proces in cazul acesta nu s-ar justifica”, a declarat el.
In vreme ce politicienii au iesit la atac cu declaratii, procurorii anticoruptie nu au venit cu nimic nou dupa arestarea lui Dan Calin Grebles, adjunctul sefului Administratiei Inspectie Fiscala Contribuabili Mijlocii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, arestat la sfarsitul lunii mai in dosarul rambursarilor ilegale de TVA. Acesta se afla pe mai departe in arest preventiv, dupa ce Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondat recursul acestuia.
Ca un fapt inedit, ar fi de mentionat ca in procesul de la Cluj, Dan Calin Grebles a fost reprezentat de un avocat din oficiu. De altfel, nici ceilalti doi finantisti maramureseni arestati de DNA, Kadlec Robert Daniel si Abrihan Crina, nu si-au angajat avocati pentru sedinta de la Curtea de Apel Cluj in care s-a judecat recursul lor, si ei fiind reprezentanti tot de apartori din oficiu. Toti trei se afla in prezent in arestul IPJ Maramures, asteptand sa expire termenul de arestare preventiva.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean