Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a cinci persoane, administratori ai unei firme din Baia Mare, carora li se imputa ca au inselat mai multe firme de leasing cu peste 4 milioane de euro. Inculpatii sunt Sorinel Branza, Dora Oglinda, Gabriel Mohanu, Catalin Vasile Alaciu si Ionel Filimon Matei, insa procurii DNA au cerut tragerea la raspundere penala si a firmei SC RAT COMPANY SRL din Baia Mare. Grupul este acuzat de inselaciune cu consecinte grave.
DNA a informat ca Sorinel Branza, Dora Oglinda, Gabriel Mohanu, Catalin Vasile Alaciu, ultimul asociat unic si administrator al S.C. RAT COMPANY S.R.L. Baia Mare, sunt in arest preventiv. Acestia sunt acuzati pentru comiterea infractiunilor de initiere si constituire a unui grup infractional organizat cu scopul comiterii de inselaciuni cu consecinte deosebit de grave si a obtinerii directe de beneficii financiare.
Celalalt acuzat, Ionel Filimon Matei, aflat, de asemenea, in arest preventiv a fost trimis in judecata pentru infractiunile de aderare si sprijinire a grupului infractional creat cu scopul inselarii clientilor.
Prin acelasi rechizitoriu, procurorii anticoruptie au solicitat tragerea la raspundere penala a SC RAT COMPANY SRL din Baia Mare, judetul Maramure, pentru infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.
In rechizitoriu s-a mentionat ca grupul a actionat in perioada februarie 2007 – septembrie 2008, cand cei cinci au indus in eroare mai multe societati de leasing cu privire la existenta bunurilor ce urmau a fi livrate prin crearea aparentei existentei utilajelor. In acest fel, ei au incheiat 25 de contracte de leasing avand ca obiect finantarea achizitionarii unui numar de 28 de utilaje.
Administratorul Rat Company, o marioneta pentru ”creierul” afacerii
La data de 12 februarie 2007, Alaciu Catalin Vasile a devenit asociat unic si administrator al RAT COMPANY, al carei obiect principal de activitate era de ”activitati de inchiriere si leasing cu masini si echipamente pentru constructii”. Firma a fost controlata de la inceput si de catre Sorinel Branza, Dora Oglinda si Gabriel Mohanu.
Catalain Alaciu era controlat de catre cei trei, care l-au folosit pentru activitati de secretariat si pentru semnarea diferitelor documente financiar-contabile si bancare ale societatii, potrivit calitatii acestuia, precum si la incheierea de diverse contracte in numele societatii. Motivul principal pentru care a ”indeplinit” astfel de sarcini a fost faptul ca nu avea antecedente penale, prezentand astfel credibilitate in relatiile cu firmele inselate.
Afaceri ilegale ascunse sub fata unei firme de inchiriere si leasing cu masini
Concret, activitatea SC RAT COMPANY SRL Baia Mare a fost aparenta vanzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare) catre diverse societati comerciale, prin obtinerea unor finantari de tip leasing de la societatile de specialitate inselate. Cumparatorii unor astfel de bunuri erau societati comerciale private, care achitau marfurile prin contracte de leasing incheiate cu firmele de profil.
In realitate, reprezentantii legali ai firmelor ”beneficiare” actionau in intelegere cu administratorii firmei RAT COMPANY, societatile finantatoare fiind induse in eroare cu privire la existenta bunurilor achizitionate. Reprezentantilor firmelor de leasing le era prezentat acelasi utilaj de mai multe ori, intr-un cadru tip „show-room”, fiind inlocuite doar placutele cu datele de identificare ale bunului.
Utilajele inexistente date in leasing unor ”beneficiari” au adus profit de 4 milioane de euro
Ionel Filimon Matei a fost racolat in acest grup ca si ”beneficiar”al unui contract de leasing pentru un utilaj inexistent. Ulterior si el a intermediat incheierea unor astfel de contracte pentru alte societati ”beneficiare” ale unor contracte de leasing cu utilaje fictive.
In aceasta modalitate, inculpatii au creat un prejudiciu in valoare totala de 14.678.646,63 RON (echivalentul a 4.036.480 euro). In vederea recuperarii acestui prejudiciu, s-a instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani (in lei si valuta) ale inculpatilor Oglinda Dora si Brinza Sorinel, fiind indisponibilizate si unele sume de bani aflate in contul SC RAT COMPANY SRL.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti. Procurorii anticoruptie au precizat ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: Meda Muntean, Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult