„Avantajele practicării sportului într-un mediu organizat pentru persoanele cu mai puţine oportunităţi”, tema conferinţei organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) în perioada 13-14 iunie, în staţiunea Mamaia, reprezintă un subiect de maxim interes pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, a declarat joi secretarul de stat Cosmin Butuza, citat de Agerpres.
Potrivit reprezentantului MTS, sportul reprezintă o verigă importantă în progresul economic şi social.
„Nu ne putem imagina progresul economic şi social, o Europă dominată de echitate, drepturi şi oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii săi, fără ca sportul să nu reprezinte o verigă importantă a acestui proces. Între numeroasele beneficii şi valori ale sportului, am ales ca astăzi să aducem în dezbatere rolul său de instrument al incluziunii sociale pentru cetăţenii cu oportunităţi reduse, ce permite sportului să combată cu succes discriminarea, marginalizarea şi excluderea socială. Acest eveniment se doreşte a fi o platformă de dialog între toţi actorii implicaţi în acest proces, cu scopul declarat de a determina formularea unor concluzii bazate pe experienţa împărtăşită a celor prezenţi, ce pot conduce la identificarea unor soluţii concrete şi viabile a acestor provocări complexe”, a spus Butuza la deschiderea evenimentului.
Prezentă la conferinţă, fosta campioană olimpică şi mondială la atletism Gabriela Szabo a menţionat, pentru AGERPRES, că România are nevoie de astfel de evenimente la care sunt gândite strategii în domeniul sportului.
„Eu cred că România are nevoie de asemenea evenimente. Se adună la un loc oameni care gândesc strategiile pentru sport, dar şi noi, oamenii care suntem la firul ierbii, pentru a le implementa, pentru că astăzi sportul, fie la nivel de România, fie la nivel de Europa, are nevoie de coeziune şi de unitate, de idei şi de strategie”, a afirmat Szabo.
Conform acesteia, în domeniul sportului ţara noastră mai are „foarte multe lucruri de făcut” şi, totodată, trebuie definit corect ce înseamnă sportul de masă şi sportul de performanţă, fără a fi exclus vreunul dintre ele.
„Noi, România şi nu numai, trebuie să definim corect ce înseamnă sport – de masă, de mare performanţă şi trebuie să mergem în paralel, pentru că nu putem exclude niciunul dintre ele, pentru că sportul de performanţă este consecinţa numărului mai mare sau mai mic de evenimente pentru populaţie. Eu cred că trebuie să mergem în paralel, să creştem şi în viitor să avem infrastructura sportivă necesară (…), ţinând cont că putem face sport, dar nu avem unde să ne antrenăm”, a spus fosta atletă.
Conferinţa „Avantajele practicării sportului într-un mediu organizat pentru persoanele cu mai puţine oportunităţi”, la care participă reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai unor ţări membre UE şi ONG-uri, abordează rolul sportului în cadrul Declaraţiei de la Roma – 2017, 25 martie, care promovează o „Europă socială”. Sportul, prin mijloacele sale specifice, susţine progresul economic şi social, precum şi coeziunea socială atât la nivel european, cât şi la nivelul fiecărui stat membru. Sportul promovează, printre altele, egalitatea între femei şi bărbaţi, drepturi egale şi şanse pentru toţi, incluziunea socială a tinerilor, a persoanelor care aparţin unor ţari terţe, a persoanelor aflate în situaţii de risc, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de MTS.
Potrivit sursei citate, obiectivul conferinţei este de a oferi o platformă părţilor interesate din domeniul sportului – reprezentanţilor mişcării sportive, sectorul general al ONG-urilor şi autorităţilor publice – pentru a face schimb de bune practici pe aceasta tema de incluziune sociala prin sport. Participanţii vor putea să se inspire din proiecte de succes şi experienţe pozitive şi să le aplice mai târziu în contextele lor de zi cu zi.