Alegerile pentru viitorul Parlament vor avea loc la finalul acestei săptămâni. Timp de aproape o lună, numeroși aspiranți la un mandat de deputat sau senator, unii cu experiență, alții fără, au încercat să convingă electoratul maramureșean că sunt cei mai buni.
Jurnaliștii eMaramures a transmis un set de întrebări tuturor candidaților reprezentanți ai partidelor politice, dar numai câțiva au avut decența să răspundă.
Dumneavoastră aveți libertatea să alegeți, dar dacă la câteva întrebări ale unei publicații nu au răspuns, ce vor face atunci după ce le veți acorda votul.
eMM: De ce candidați pentru un loc în Parlamentul României?
Cosmin Butuza: Deși sunt tânăr, am acumulat suficientă experiență profesională pentru a face față oricărei provocări. Mi-am desfăşurat activitatea mai ales în instituţii publice, ceea ce îmi conferă o bună înţelegere a legilor care reglementează activitatea şi mecanismul de funcţionare al acestora. Am fost economist la o cunoscută unitate medicală din Baia Mare, șef de cabinet al Prefectului Judeţului Maramureş, șef de cabinet al președintelui Consiliului Județean Maramureş, Secretar de Stat în Ministerul Tineretului și Sportului.
eMM: Ce vă recomandă să candidați pentru funcția de parlamentar?
Cosmin Butuza: Ştiu ce înseamnă integritatea, munca cinstită şi mi-am respectat mereu colegii. Valorile solide insuflate de părinții și dascălii mei m-au însoţit peste tot unde m-au purtat pașii, iar Maramureșul a fost mereu în sufletul şi în vorbele mele.
eMM: Ce activități relevante pentru funcția de parlamentar ați avut în ultimii 4 ani?
Cosmin Butuza: Nu am fost parlamentar, însă am fost Secretar de Stat în Ministerul Tineretului şi Sportului şi multe dintre investiţiile din infrastructura sportivă a Maramureşului au fost făcute în acea perioadă.
eMM: Am citit despre multe promisiuni în actuala campanie electorală. Unele pot fi îndeplinite, altele nu. Unele sunt originale, altele nu. Promisiunile dumneavoastră pentru cetățeni care sunt? Procentual, câte promisiuni credeți că puteți onora?
Cosmin Butuza: La această întrebare permiteţi-mi să răspund cu un citat al Confucius: „Ia seama dacă ceea ce făgăduieşti este drept şi cu putinţă, căci făgăduiala este datorie curată”.
eMM: Societatea s-a împărțit în tabere în ultimii 4 ani. Lumea a ajuns să se urască din cauza convingerilor politice. Ce veți face pentru a aduce pace în rândul românilor?
Cosmin Butuza: Schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi. Şi de la clasa politică, dar şi de la marea masă a românilor. Dacă vom sancţiona de fiecare dată reprezentantul unui partid doar pentru apartenenţa la acesta, atunci mai avem mult de lucru.
eMM: Să ne amintim ce a spus marele Ion Rațiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!” Cum interpretati această definiție a democrației din punctul dumneavoastră de vedere și al partidului din care faceți parte?
Cosmin Butuza: În Decembrie 1989 românii au vărsat sânge pentru a certifica democraţia. Suntem obligaţi să respectăm şi să preţuim sacrificiul lor.
eMM: În cazul în care câștigați un loc în Parlamentul României, care este proiectul pe care vi-l asumați în mod personal? Care este proiectul/obiectivul pentru care vă putem critica sau lăuda peste(timp de) 4 ani?
Cosmin Butuza: Voi susţine în parlament orice proiect pentru dezvoltarea Maramureşului. Scopul nostru ca parlamentari este să contribuim la dezvoltarea judeţului şi asta ar trebui să facem fiecare dintre noi. Să lăsăm acasă orgoliile şi obligaţiile de partid şi să punem cu toţii umărul.
eMM: Considerați că România merge într-o direcție bună?
Cosmin Butuza: Lăsând la o parte contextul pandemic, în ultimul an România nu a progresat şi este clar că direcţia spre care se îndreaptă nu este una bună.
eMM: Trăim într-o societate săracă. Marea majoritate a românilor trăiesc în sărăcie, iar acum suntem loviți de pandemie. Ce veți face pentru acești români concret, nu promisiuni și vorbe in vânt?
Cosmin Butuza: În programul de guvernare lansat de PSD se regăsesc numeroase proiecte pentru români. Pot să amintesc aici Programul naţional de educaţie timpurie (PNET) sau accesul la proiecte finanţate prin fonduri europene pentru unităţile de învăţământ private.
eMM: E ușor să fii parlamentar sau angajat la stat, dar să nu uităm că întreprinderile mici și mijlocii se află în pragul falimentului. Când veți ajunge în Parlament, ce măsuri concrete veți propune pentru restartul economiei?
Cosmin Butuza: În acest sens, PSD propune prin Programul de Guvernare adoptarea unor măsuri eficiente prin intermediul cărora statul garantează condiții adecvate pentru toți investitori care crează locuri de munca si contribuie prin impozite la buget: oportunități de accesare a fondurilor europene în toate domeniile; fiscalitate justă; transparenţă şi predictibilitate; programe naționale de investiții si ajutoare de stat; facilitați pentru angajatori si angajați.