Rusia si-a anuntat intentia, sambata, de a construi in colaborare cu NASA o noua statie orbitala, care va inlocui Statia Spatiala Internationala (ISS).
Cu toate acestea, politicienii rusi nu vor sa se grabeasca si doresc sa analizeze in cele mai mici detalii acest proiect inainte de a-l aproba, informeaza lexpress.fr.
„Roscosmos si NASA vor lucra la un program pentru o viitoare statie orbitala”, a declarat directorul agentiei spatiale ruse, Igor Komarov, pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, in prezenta administratorului agentiei spatiale americane, Charles Bolden. „Ne-am pus de acord pentru ca un grup de tari care iau parte la proiectul ISS sa participe si la viitorul proiect”, a adaugat oficialul rus, citat de agentia de presa Interfax.
Potrivit directorului rus, acest proiect al unei noi statii spatiale va fi unul „deschis” si ar putea include participarea unor tari care nu sunt in prezent implicate in exploatarea Statiei Spatiale Internationale.
Rusia si NASA s-au pus de curand de acord pentru a continua sa exploateze si sa finanteze impreuna ISS pana in 2024, insa viitoarele proiecte comune erau pana la aceasta declaratie nesigure, din cauza deteriorarii relatiilor dintre celor doua state, pe fondul crizei ucrainene.
„Prima etapa consta in faptul ca ISS va fi exploatata pana in 2024”, a explicat Igor Komarov, adaugand ca Roscosmos si NASA „nu exclud posibilitatea ca durata de viata a statiei sa fie prelungita” si dincolo de aceasta data. Rusia amenintase anterior ca se va retrage din proiectul ISS inca din anul 2020 si ca isi va construi propria statie spatiala dupa anul 2024, recuperandu-si modulele din ISS dupa dezmembrarea statiei.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, in ale carui atributiuni intra si sectorul spatial, a parut insa ceva mai prudent decat Igor Komarov, sambata. „Guvernul rus va analiza rezultatele negocierilor dintre Roscosmos si NASA. Deciziile vor fi luate mai tarziu”, a scris el pe Twitter.
O naveta spatiala care a avut la bord un astronaut american si doi cosmonauti rusi s-a conectat cu succes, sambata, la ISS, marcand astfel debutul unei misiuni istorice, in cadrul careia doi dintre membrii echipajului vor petrece un an in spatiu.
De la lansarea sa, in 1998, ISS a fost finantata in mare parte de Rusia si SUA, fiecare dintre cele doua state depinzand unul de celalalt, iar cooperarea spatiala ramane unul dintre rarele domenii in care colaborarea ruso-americana nu a avut de suferit.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora.
Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Sursa: Mediafax