Un atac cibernetic devastator impotriva Uniunii Europene ar costa 86 milioane euro, ar avea nevoie de 750 de persoane si de o pregatire ce ar dura doi ani, a declarat un expert american in domeniul securitatii, citat de publicatia electronica EUObserver.
Atacul ar putea incepe dupa ce un angajat de la o institutie cum ar fi Bursa de Valori din Londra sau operatorul retelei de electricitate franceze RTE ar deschide un fisier PDF atasat unui e-mail, ce ar putea parea ca este trimis de un coleg.
Fisierul ar contine un program care i-ar permite unui hacker de pe un continent diferit sa preia controlul calculatorului acestuia. in timp, hackerul ar putea obtine parole si folosi informatii pentru a prelua si controlul altor calculatoare. Atacul propriu-zis ar putea avea loc dupa o perioada de 18-21 de luni, timp in care suficiente calculatoare ar urma sa fie compromise.
Cele 27 de state ale UE ar putea ajunge in situatia caderii sistemului de electricitate, a comunicatiilor telefonice si a Internetului. S-ar ajunge la intreruperea functionarii mijloacelor de transport aerian, feroviar si rutier, la inghetarea tranzactiilor bancare cotidiene, la modificarea de date de importanta cruciala in institutiile guvernamentale si financiare. Ar exista si pericolul intreruperii legaturii dintre militarii din tara si strainatate si comandamentul central sau riscul ca trupele sa primeasca ordine false.
O reintoarcere la normal ar putea dura câteva zile. insa prejudiciile aduse capacitatii administrative, increderii consumatorilor si economiei in general prin aceasta pierdere de date s-ar putea mentine mai multi ani, potrivit expertului Charlie Miller, un matematician care a lucrat cinci ani la Agentia Nationala de Securitate americana, citat de EUObserver.
Sursa: Mediafax