Autoritatile baimarene de mediu spun ca, momentan, nu exista motive de ingrijorare deoarece s-au facut masuratori si, de la punerea in functiune a instalatiei de producere a cuprului din alama si bronzuri la ”Cuprom”, nivelul poluarii nu a crescut peste limitele normale.
“Intr-adevar, e vorba de o instalatie second-hand, dar care se incadreaza in parametri. Se face monitorizare permanenta, iar in momentul in care se vor constata depasiri se va intocmi automat o somatie si se va sista activitatea”, a declarat Victor Iancu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures.
Faptul ca poluarea este momentan in limite “normale” in Baia Mare, nu e tocmai un motiv de bucurie, pentru ca nivelul despre care autoritatile de mediu spun ca este ”normal“ il depaseste cu mult pe cel din alte localitati, unde nu exista activitati metalurgice.
Baimarenii au de doua ori de suferit. O data din cauza uzinei ”Romplumb”, care mai are mult de lucru pana sa se alinieze la normele europene de protectie a mediului, iar acum, din nou, din cauza combinatului, care incearca sa isi rentabilizeze activitatea.
Demersuri pentru producerea de cupru din concentrate
Odata cu reinceperea activitatii la ”Cuprom”, este cert ca gradul de poluare din Baia Mare nu mai are sanse sa scada, adica sa se ajunga la acel “normal” din alte orase. Asta cu atat mai mult cu cat societatea intentioneaza sa inceapa anul viitor productia de cupru din concentrate! Prelucrarea minereului va presupune noi instalatii si hale de lucru, dar si mult mai mult fum pe cosul combinatului.
Directorul ”Coprom”, Ioan Muresan, a declarat ca pentru noua activitate a fost depus la inceputul acestei saptamani un “studiu de impact la agentia de mediu si la regionala din Cluj. Pe 29 noiembrie va avea loc o dezbatere publica in sala mare de la Remin, unde sunt asteptati toti cei care vor avea nelamuriri”.
Extinderea activitatii nu va putea fi facuta fara un nou acord de mediu si fara autorizatii pentru constructia de instalatii. “Daca obtinem aprobarile, credem ca la sfarsitul anului 2007 vom produce cupru din minereu. Din 2000 nu s-a mai extras.”
Ioan Muresan asigura ca societatea pe care o conduce se va incadra in limitele admise de legislatia europeana. “La fel se intampla si acum, noua instalatie e in proces de monitorizare, iar in functie de emisii urmeaza o noua autorizare”.
Partea buna a lucrurilor e ca extinderea activitatii la ”Cuprom” va presupune angajarea de forta de munca. Directorul spune ca va fi vorba de cel putin 110 noi salariati, carora li se vor adauga echipele care se vor ocupa de intretinere si utilitati.
Asadar, actualii proprietari vor sa ridice uzina, din punct de vedere economic, cat mai aproape de capacitatea de productie pe care o avea fostul combinat.
Misiunea autoritatilor va fi sa nu permita ca poluarea sa se ridice si ea la nivelul inregistrat inainte de 1989.
Sursa: Larisa Tivadar