Vezi VIDEO
An de an pe tarabele micilor comercianti din pietele baimarene produsele romanesti sunt tot mai putine. Daca in urma cu 10-15 ani cumparam doar iarna rosii din Turcia, acum ele sunt omniprezente, inlocuind treptat, produsele autohtone. Este si cazul altor legume, precum si a diverselor sortimente de fructe.
Potrivit statisticilor, in pietele mici din oras circa 70 la suta dintre comercianti sunt producatori agricoli autohtoni, dar si acestia au pe tarabe fructe si legume importate.
“Sigur ca, in comparatie cu 2008, anul cand Primaria a luat in administrare primele piete, am constatat ca numarul producatorilor este in scadere. Din totalul produselor, eu estimez ca cele romanesti sunt intr-un procent de circa 50%”, a declarat Dorina Marchis, sef serviciu piete din cadrul SPAU Baia Mare.
Vara, procentul creste, insa doar cu 10 procente, chiar daca anotimpul este unul propice fructelor si legumelor autohtone. Cu toate acestea, tot mai multi comercianti prefera importul, iar pe tarabe gasim, din ce in ce mai des, produse aduse din Turcia, Bulgaria, Polonia sau Grecia.
Situatia se complica si mai mult atunci cand vine vorba despre produsele lactate. Speriati de noile reglementari, impuse de Uniunea Europeana, micii producatori refuza sa isi mai vanda laptele, smantana si branza in piata.
“Deja am inceput sa pierdem din producatorii de lactate. Acestia sunt foarte speriati de noile reguli si nu le inteleg. Am impresia ca asta se doreste… Nu suntem suficient sprijiniti nici de Directia Sanitar Veterinara si cred ca se doreste ca producatorii nostri sa isi vandal marfa din masini, la marginea strazii, desi Primaria Baia Mare a facut mari eforturi, a utilat pietele cu vitrine moderne, dar dansii tot nu sunt multumiti, iar producatorii sunt foarte dezamagiti”, a adaugat Dorina Marchis.
Producatorii sunt si ei nemultumiti si cred ca pietele vor ramane din ce in ce mai goale, iar cumparatorii vor fi nevoiti sa isi faca aprovizionarea doar din supermarketuri.
“Nu stiu cat vom mai vinde, cat vom putea veni. Nu ne putem permite tot ce ne cer regulile noi, iar oamenii o sa isi cumpere laptele din magazine”, a marturisit Maria Jurj, o mica producatoare din localitatea Posta.
Oamenii spun ca, desi inca mai exista destul de multi producatori, zilnic, in piata, se arunca tot mai multa marfa, deoarece puterea de cumparare a scazut iar regulile se modifica si se complica de la o luna la alta.
“Riscam sa cumparam din supermarket marfa de import, pentru ca noi nu ne permitem sa achizitionam, dupa standardele europene, tot felul de aparate”, a marturisit Mariana Surducan, o alta producatoare din Piata Bilascu.
Producatorii mai spera inca intr-un ajutor de la Guvern, pentru a-si pastra micile afaceri si pentru a continua sa vina, zi de zi, in piete .
“Consider ca inca mai sunt produse romanesti, dar, daca guvernul ar stimula mult mai bine producatorii agricoli, ar fi exceptional, pentru ca nu am risca sa ajungem in supermarket si sa cumparam doar produse din import”, a declarat, la randul sau, Valentin Gudas, un producator de miere din Baia Sprie.
Sursa: Tania Purcaru