Pretul aurului a scazut azi, 24 martie, la cel mai redus nivel din ultima luna, in perspectiva majorarii dobanzilor in SUA, anul viitor, care reduce atractivitatea metalului pretios, pentru constituirea de rezerve, relateaza Bloomberg.
Presedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a declarat saptamana trecuta ca institutia ar putea incepe majorarea dobanzilor la sase luni dupa incheierea programului de achizitii de obligatiuni, spre sfarsitul acestui an. „Investitorii nu vor aur pe o piata cu dobanzi in crestere. Ingrijorarile legate de Crimeea se mentin, dar nu a avut loc o escaladare a violentelor, care sa determine revenirea la plasamente sigure”, a declarat David Meger, director la Vision Financial Markets in Chicago.
Cotatia aurului cu livrare in luna iunie este in scadere cu 1,4%, la 1.317,8 dolari uncia, la bursa Comex din New York. Pe parcursul tranzactiilor, pretul a atins 1.314,6 dolari uncia, cel mai redus nivel dupa data de 20 februarie.
Pana pe 21 martie, pretul aurului a urcat cu 11% in acest an, din cauza temerilor investitorilor referitoare la perspectivele economiei mondiale, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin a finalizat anexarea Crimeei.
In perioada decembrie 2008-iunie 2011, pretul aurului a avansat cu 70%, in timp ce Fed a suplimentat lichiditatile din sistemul financiar cu peste 2.000 de miliarde de dolari si a redus dobanzile aproape de nivelul zero pentru sustinerea economiei americane. Jeffrey Currie, director la Goldman Sachs Group, a declarat in aceasta luna ca a crescut probabilitatea ca pretul aurului sa coboare sub nivelul de 1.000 de dolari uncia.
Anul trecut, pretul aurului a scazut cu 28%, cel mai mult dupa 1981, pe fondul cresterii cotatiilor actiunilor la un nivel record, in timp ce inflatia a fost scazuta. Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia si Ucraina.
Presedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sanctiuni impotriva Rusiei, in domenii precum serviciile financiare, energie, metale si minerit, aparare si inginerie.
Sursa: Mediafax