Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din București arată că virusul SARS COV 2 poate rămâne pe pâinea neambalată chiar și 3 ore. În aceste condiții, ANPC vrea să reglementeze vânzarea la rafturi și să nu mai permită autoservirea la produsele de panificație, dacă acestea nu sunt ambalate, anunță Antena3.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dezbătut încă de miercuri acest subiect cu secretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar şi cu reprezentanţi din industria pâinii, patronatelor şi morăritului şi au ajuns la concluzia că hipermarketurile pot să vândă pâinea neambalată cu o condiţie.
Pot face acest lucru doar magazinele care au o persoană desemnată pentru a-i ajuta pe clienţi să ia produsul, să-l ambaleze şi să-l pună în coşul de cumpărături.
În prezent, proiectul propus de ANPC se află în dezbatere.
Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin 3 ore.
„Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată.”, a spus Cornelia Nechita, Uuniversitatea București, pentru PRO TV, luna trecută.
Fiecare român consumă în medie în jur de 78 de kilograme de pâine pe an.