Cozi kilometrice în vămi pe sensul de ieşire din ţară. După vacanţa de sărbători, românii care lucrează în străinătate se întorc la muncă, astfel că s-au format coloane care se întind pe kilometri buni.
La Petea, punctul de trecere al frontierei spre Ungaria, timpii de aşteptare depăşesc şi câte două ore. Asta spre disperarea celor care se grăbesc să ajungă la muncă şi au amânat plecarea cât au putut de mult.
Pe forumuri, dar şi pe reţelele de socializarecomentariile, dar şi „urările de bine” la adresa autorităţilor nu au întârziat să apară. Cei prinşi cu orele în cozile care s-au format la frontieră sunt revoltaţi şi îşi exprimă părerea.
Cozi kilometrice în vămi. Ce spun autorităţile
Autorităţile par depăşite de situaţie şi explică lucrurile: În perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele zile ale anului 2018, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a înregistrat creșteri faţă de o perioadă normală dar măsurile dispuse de conducerea Poliţiei de Frontieră Române au dus la fluidizarea traficului, nefiind înregistraţi timpi mari de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.
Deoarece vacanţa de iarnă se încheie şi având în vedere că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menținute, prin suplimentarea numărului de polițiști de frontiera şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei.
În perioada 18 decembrie 2017 – 01 ianuarie 2018, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.145.000 de persoane, din care 975.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 1.170.000 pe sensul de intrare în ţară, fiind înregistrată o creştere cu 15% faţă de acelasi interval de timp, dintr-o perioadă normală.
Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.200 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.
Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România însă, în urma gestionării situaţiei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, media timpilor de aşteptare la frontieră rareori a depăşit 30 de minute.
Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 767.000 persoane, cele aeroportuare – 596.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova – 351.000 persoane.
Cel mai tranzitat punct de frontiera a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 385.000 persoane, urmat de P.T.F. Nădlac II cu peste 258.000 persoane şi P.T.F. Borş unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 166.700 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost Albiţa, cu un trafic de peste 127.000 treceri persoane.
Cozi kilometrice în vămi. Recomandări:
Deoarece în perioada imediat următoare mulţi cetăţeni români se vor întoarce la reşedinţelor din străinătate, se preconizează o creştere a traficului de persoane şi mijloace de transport la frontierele din vestul tarii, fapt pentru care Poliţia de Frontieră Română recomanda folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în țară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.
pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad – Kiszombor;
pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac – Nagylak
P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota
P.T.F. Turnu – Batonnya;
P.T.F. Vărşand – Gyula
pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta – Mehkerek;
P.T.F. Borş – Artand;
P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany;
P.T.F. Săcuieni – Letavertes
pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj;
P.T.F. Petea – Csengersima.
De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creşteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în ţară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pe frontiera româno-moldoveană:
pe raza jud. Galaţi: T.F. Oancea-Cahul
P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti
pe raza jud. Vaslui : T.F. Albiţa-Leuseni
pe raza jud. Iaşi: T.F. Sculeni-Sculeni
pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani
P.T.F. Stînca-Costeşti
Accesând aplicaţia on-line „Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional” la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ se pot vizualiza punctele de trecere ale frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite.
Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.
Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz. De asemenea, informaţii privind punctele de trecere ale frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.
Comments 1