Sâmbătă 1 iulie 2023, într-o locație deosebită situată pe Valea Scăriței din satul Ciolt, Asociația Culturală ”Cioltișorul” -președinte Ioan Marchiș, a organizat a III-a ediție a concursului de preparat guyaș, la care s-au înscris 13 echipe conduse de bucătari cunoscuți, din Baia Mare, Cluj Napoca, Cavnic, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Buciumi și Ciolt.
Fiecare echipă și-a instalat standurile la marginea pădurii din zonă, urmărind să arate foarte bine întrucât urmau a fi prezentate comisiei de jurizare pentru premiere.
Toate echipele prezente și-au invitat mai mulți prieteni susținători pe care la final i-au servit cu câte o farfurie de guyaș.
Anul acesta numărul concurenților a crescut, dar și a celor care au asistat la acest concurs inedit.
Președintele juriului a fost invitat ”Chef” Sabin Bumb din Baia Sprie, finalistul ediției a X-a, al concursului ”Chef la cuțite”, organizat de Antena 1, iar vice-președinte a fost câștigătorul ediției 2022, ”Chef” Sabin Indre, din Șomcuta Mare.
Din juriu a mai făcut parte și Gheorghe Buda, primarul Orașului Șomcuta Mare, alături de Ramona Costin, Cristian Bărbos, Amalia Mureșan și Nicolae Săucan, toți cunoscători a unui asemenea preparat și care au gustat din cele 13 farfurii prezentate de către fiecare concurent, iar ultimii care au încheiat jurizarea, separat de cei cinci membri, au fost cei doi „chefi”, Sabin Bumb și Sabin Indre.
În urma notării fiecărui conținut, avându-se în vedere consistența, gustul și culoarea preparatului, câștigătoare a fost declarată echipa condusă de bucătarul, Ionel Cozmuța, din Șomcuta Mare, cu un punctaj de 8,75.Pe locul doi s-a clasat echipa condusă de Sever Vass Trif, din Tăuții Măgherăuș, cu 8,54 puncte, iar pe locul trei s-a clasat echipa condusă de Mihai Iuga din Cluj Napoca, cu 8,52 puncte.Acestea au primit câte o diplomă din partea Asociației Culturale ”Cioltișorul” Ciolt și produse oferite UNIVER România, Cramele Recaș-EMIVAS Baia Mare și Colțișorul cu Lavandă Ciolt, iar președintele juriului, Sabin Bumb, le-a oferit câte ”un curpător” înscripționat cu locul obținut și câte o lingură din lemn.
Celelalte echipe conduse de bucătarii:Miclea Dan din Cavnic, Achim Daniel din cadrul ANCMRR din M.A.I.-Filiala ”Pintea Viteazu” Maramureș, Rațiu Claudiu din Baia Mare, Coste Ioan din Bârgău, Ciolte Tinu din Ciolt, Hotca Vasile din Baia Mare, Ciolte Sabin din Ciolt, Sabou Adrian din cadrul IPA-Regiunea 4 Maramureș+IPA Sălaj, Dragoș Florin din Buciumi și Bot Florin din Ciolt, clasate în afara podiumului, având punctajele foarte strânse între ele, au fost premiate cu câte o diplomă și cu câte o medalie, precum și cu produse de la societățile prezentate mai sus.
A fost premiat și cel mai frumos stand amenajat cu produse tradiționale, de către Bot Florin din Ciolt, care a primit și premiul ”Lingura de lemn”, oferită de președintele juriului, Sabin Bumb, iar bucătarul îmbrăcat cu cea mai completă și frumoasă ținută, a fost Ciolte Tinu, tot din satul Ciolt.
Pentru ca, atmosfera câmpenească să fie cât mai autentică, pe Valea Scăriței, unde s-a desfășurat concursul, d-na Amalia Mureșan, realizatoare de emisiuni TV și coregraf, a prezentat un spectacol folcloric oferit de copiii din cadrul Ansamblului Folcloric ”Cioltișorul” Ciolt și solistele: Irina Pop, Augustina Băban, Flavia Voivod, Daria Ioana Fodor, Sharis Tibil, Alexandra Marc și Denisa Bob.Toți copiii au primit dulciuri din partea COFETĂRIEI CHIOAR Ciolt și au gustat din guyașul preparat de câștigătorul ediției 2022, ”Chef” Sabin Indre.
A fost o ediție reușită cu un număr mai mare de participanți, față de celelalte două ediții, un numeros public și susținători prezenți pe Valea Scăriței, timpul deosebit, iar ambientul muzical a fost asigurat de Dj Edy Costin.
Spre seară, manifestarea s-a încheiat cu un deosebit foc de tabără.
Se aduc mulțumiri familiei Maxim Vasile, proprietara terenului, care s-a îngrijit ca totul să arate foarte bine, alături de Anca Teodor și de asemenea sponsorilor fără de care nu se pot organiza asemenea manifestări.
Sursa: Ioan Marchiș