Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Ca in vremurile din batrani au petrecut azi, 22 decembrie, baimarenii, care au fost invitati la un Craciun ca in Maramures de catre autoritatile judetene. Muzeului Satului din municipiu s-a animat in cursul zilei de azi, cand bucatarii si socacitele s-au pus pe lucru, parjolind porcii in fan, dupa vechile traditii, ajutati chiar de oficialii Consiliului Judetean Maramures dar si de invitatii acestora. De buna dimineata s-a transat carnea, apoi s-au facut carnati, caltabosi si jumari, s-a preparat mamaliga, mirosurile de prajeala ispitand lumea venita in numar marea la editia 2012 a manifestarii “Craciun in Maramures”. N-au lipsit nici colindatorii, grupuri folclorice din intreg judetul prezentand traditii si obiceiuri populare de Craciun si Anul Nou.
Forfota mare a fost la Muzeul Satului din Baia Mare, care a prins efectiv viata, aducand cu un catun traditional maramuresean. Sute de colindatori din intreg judetul au fost prezenti la eveniment, interpretand colinde stramosesti si prezentand obiceiuri de iarna, ca Viflaimul, Capra, Brondosii.
Gopodari din Maramuresul istoric, Tara Lapusului, Codru si Chioar si-au demonstrat maiestria in arta culinara. Bucatarii au marturisit ca secretul pentru ca preparatele din carne de porc sa iasa foarte gustoase este sa ”pui suflet”. ”E «pomana porcului». Facem preparate din carnea porcului taiat: carnati, caltabos, costite, slanina, jumari. E o pasiune, chiar imi place ceea ce fac. Sa pui suflet, asta e cel mai mare secret ca totul sa iasa foarte gustos. «Pomana porcului» acum se face la ceaun: din muschiulet, coaste, tot ce e mai bun din porc ”, a relatat Danut Tiplea, unul dintre gospodarii aflati la ”Craciun din Maramures” si care a venit tocmai de la Sighetu Marmatiei.
O mana de ajutor la prepararea bucatelor au dat si autoritatile maramuresene. Prefectului Sorin Rednic i s-a ”inmant” un linguroi pentru a amesteca mamaliga preparata in ceaun, iar fostul ministru delegat pentru Dialog social, Liviu Marian Pop, l-a schimbat pe reprezentantul guvernului in teritoriu cand a dat semne de oboseala, mai ales ca li s-a recomandat de catre specialisti sa aiba grija sa nu iasa cocoloase. ”Nu sunt un expert in arta gatitului, dar daca mi se arata ce sa fac, ajut”, a marturisit Liviu Marian Pop care a adaugat ca isi va petrce Craciunul in Maramures, mergand la colindat, ca in copilarie.
Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a pus mana pe cutit, dovedind ca este iscusit in manuirea lui. Acesta s-a ocupat de transarea porcului, declarand ca prefera sa taie in stanga si dreapta la ”pomana porcului” decat sa taie si sa spanzure la Consiliul Judetean.
De la eveniment n-au lipsit nici mesterii populari, care s-au cam plans insa de clienti, aratand ca au avut mai mult privitori, decat cumparatori. ”Cu ocazia «Craciunului in Maramures», am confectionat podoabe pentru pomul de iarna: globulete imbracate in margele intr-un stil frumos, popular, stelutele pentru brad… Mai avem zgardane si tot felul de suveniruri pentru sfintele sarbatori. Mai cumpara lumea cu ocazia sarbatorilor, cumparatorii care au bani, care n-au bani bineinteles ca doar le admira si le apreciaza”, a declarat Florica Roman.
Un alt mester popular, Maria Parvu, a marturisit ca obiectele populare pierd tot mai mult teren in fata chinezariilor. ”Avem de vanzare zgardane facute cu un fir, bratari. Prea putin se mai cauta. E si criza financiara, produsele chinezesti deja au invadat piata si incet, incet ne scot de pe piata.”
Autoritatile au recunoscut ca traditiile dispar treptat din Maramures, motiv pentru care s-au gandit sa promoveze un set de hotarari care sa sprijine conservarea si pastrarea traditiilor populare.
Sursa: Camelia Tocaci