Sub genericul „Craciun in Maramures” in acest an, Consiliul Judetean Maramures deruleaza o serie de activitati dedicate Sarbatorii Nasterii Domnului. Astfel, in 16 decembrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare va avea loc simpozionul „Maramures. Povesti si legende de Craciun”, la care vor participa etnologi, muzeografi, cadre universitare si studenti, reprezentanti ai ONG-urilor si reprezentanti ai Consiliului Judetean Maramures.
Tematica simpozionului vizeaza, pe langa aducerea pe tapet a povestilor, miturilor si ritualurilor de Craciun, si posibilitatea folosirii si concretizarii acestora in proiecte cu finantari europene. Manifestarea va fi pigmentata cu colinde si strigaturi, dar si cu Dansul Mosilor, toate interpretate de formatia de dansuri „Dantausii” a Cercului de Dans Popular din cadrul Palatului Copiilor Baia Mare – profesor coregraf Maria Seraz. In 17 decembrie, Consiliul Judetean Maramures va primi colindatorii veniti din tot judetul. Nu vor lipsi cadourile oferite de Mos Craciun.
In 20 decembrie, incepand cu ora 10.00, la Muzeul Satului din Baia Mare se va da startul sarbatorii, prin care se doreste reconstituirea unei zile din ajunul Craciunului, asa cum se petrecea in satul arhaic maramuresean. Gospodariile din muzeu vor prinde viata, casele se vor deschide si isi vor primi colindatorii. Vor participa opt primarii, care vor veni cu porcii gata de pregatit, cu gospodari si gospodine pregatiti sa faca pomana porcului in stilul traditional zonei. Toate zonele etno-folclorice din Maramures vor fi reprezentate, primariile participante fiind: Bistra, Borsa, Botiza, Calinesti, Cernesti, Dragomiresti, Grosii Tiblesului, Oarta de Jos. Zeci de grupuri de colindatori, cu totii imbracati in costume populare, vor merge din casa-n casa, vor colinda si vor primi colaci, nuci, mere si dulciuri.
Intre timp, in curte se vor face preparatele din carne de porc, in asa fel incat toata lumea sa poata degusta din carnati, caltabosi, jumari si din traditionala tocanita de porc cu mamaliga. Nu vor lipsi, sarmalele, vinul fiert si voia buna. Daca anul trecut numarul participantilor s-a ridicat la aproximativ 1.800, in acest an se spera intr-o prezenta mult mai consistenta.
Primarul din Borsa, Sorin Grec, declara ca va face o demonstratie de fiert tuica, asa cum se face in ajunul Craciunului in zona sa. De asemenea, femeile din Oarta de Jos vor impodobi bradul in fata casei, cu hartie creponata si podoabe intr-un mod care se practica doar in comuna lor. Scopul acestei manifestari este de a promova Maramuresul cu tot ce are arhaic si spectaculos, de a atrage cat mai multi turisti.
Sursa: CJ Maramures