Traditii din strabuni respectate de familia Godeniuc la fiecare Craciun. (c) eMM.ro |
Craciunul pe stil vechi este sarbatorit in Maramures de peste 34.000 de etnici ucraineni, adica de mai mult de jumatate din cati sunt inregistrati in Romania. Gospodinele au muncit toata ziua, insa nici barbatii lor nu au stat. Femeile au muncit de buna dimineata pentru ca in seara de Ajun sa poata pune pe masa sapte feluri de mancare, toate de post, iar a doua zi sa isi poata ospata colindatorii cu carnati, toba si caltabosi.
Pentru familia Ana si Iosif Godeniuc, etnici ucraineni din satul maramuresean Valea Viseului, traditia este sfanta. De la mic la mare, toti membrii familiei sarbatoresc Craciunul asa cum au facut-o si strabunii lor.
Ana Godeniuc pune mancarea de post pe masa, iar barbatul leaga picioarele acesteia cu lanturi si pune otava sub fata de masa, obicei care se spune ca este aducator de belsug. Traditia la ucraineni este ca masa pe care sunt asezate mancarurile de Craciun sa fie o copie a ieslei in care s-a nasut pruncul Iisus.
Iosif Godenciuc a spus ca nu este Craciun la care datina sa nu se respecta in familia lui. Nevasta ii intareste spusele, aratand ca incearca sa le transmita obiceiurile ucrainene si celor mai tineri membri ai familiei.
Dupa ce masa este pregatita, rudele si prieteni se aseaza in jurul ei si, inainte de a manca, spun o rugaciune, apoi o colinda, dupa care isi ureaza ”Craciun Fericit”, totul in limba ucraineana. ”Bine ati venit. Suntem fericiti ca sunteti cu noi in Ajun de Craciun. Va dorim numai bine, sanatate si fericire. Sa aveti sarbatori fericire si un an nou mai bun decat cel care a trecut”, le-a urat stapanul casei mesenilor, pe care i-a invitat apoi sa se serveasca din bucatele preparate de sotie.
Colindatorii vin apoi in valur, primii fiind copiii care vestesc Nasterea Domnului, locul lor fiind luat spre orele tarzii din noapte de catre grupurile de flacai si fete. In Maramures comunitatile de ucraineana traiesc pe vaile Viseului, Tisei si Ruscovei. Ei vor sarbatorii Anul Nou vinerea viitoare.
Sursa: Vasile Dale