Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Ucrainenii din Maramures, dar si cei de peste Tisa fac ultimele pregatiri pentru a intampina cum se cuvine sarbatoarea Nasterii Domnului, pe rit vechi. In gospodariile celor aproximativ 35.000 de ucraineni din Maramures se vor gati nu mai putin de 12 feluri de mancare de post, dupa numarul apostolilor lui Iisus Hristos, pentru ca maine, 6 ianuarie, va fi Ajunul Craciunului. Abia in prima zi a importantului eveniment sarbatorit dupa Calendarul Iulian pe mesele ucrainenilor se vor afla insa si preparatele din carne si traditionalele sarmalele.
Craciunul dupa rit vechi, numit si Craciunul batran sau „Ruzdvo” in ucraineana va fi sarbatorit de-a lungul vailor Ruscova, Ronisoara si Viseu, dar si in satele de dincolo de raul Tisa, unde se vorbeste totusi romaneste. Etnicii ucraineni din Maramures povestesc cain Ajun de Craciun vor consuma doar mancaruri de post si ca numai copiii pot merge la colindat. Abia inspre dimineata de 7 ianuarie vor merge sa aduca vestea Nasterii Domnuluisi colindatorii mai in varsta.
„La noi, maine e ajunul. Pentru maine, se gatesc 12 feluri de mancare de post pentru ca se posteste pana la miezul noptii. Apoi copiii merg cu colinda, cu Viflaimul iar la ora 12.00 noaptea se va merge la biserica. Abia dupa venirea de la niserica vor merge la colindat si adultii. Va fi mare bucurie, la noi toata lumea sarbatoreste, toata lumea se bucura de aceste sarbatori”, a relatat pentru eMaramures primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc.
In prima zi a sarbatorii, etnicii ucraineni se vor infrupa din bucatele traditionale preparate din carne. Ei povestesc ca ”Ruzdvo” sau Craciunul batran nu consta doar in bucatele de pe mese sau in darurile aduse copiilor de catre „Did Moroz” („Mos Gerila”), ci si in cantecele traditionale murmurate in jurul mesei.
De asemenea, in satele maramuresene se pastreaza si astazi traditia bautului unui numar par de pahare iar picioarele mesei trebuie legate cu lanturi, in semn de cinstire a Sfantului Staul.
La randul lor, ucrainenii de pe malul drept al Tisei marturisesc ca, desi traditiile nu difera foarte mult de cele ale romanilor, in zona Ucrainei bucuria pare ca se traieste cu mai mare intensitate, atmosfera fiind una de sarbatoare inclusiv pe strazi.
„La Craciunul romanesc nu se vad atatea stelute pe drum ca la noi, cand baieteii au stelute si toata noaptea se colinda pe strazi. Colinda tineretul satului, perechile tinere care isi colinda prietenii, neamurile umbla toata noaptea cu colinda. In Romania e mai sobru, nu asa exteriorizat”, a relatat una dintre localnicele din localitatea ucraineana Slatina, Ana Bodnar.
Ucrainenii marturisesc ca obisnuiesc sa sarbatoareasca de doua ori atat Craciunul, cat si intrarea in Anul Nou. „Traditiile le-am mostenit de la bunicii nostri. Granita doar ne desparte, fizic nu si sufleteste. Avem doua Craciunuri, doua sarbatori de An Nou. Le sarbatorim si pe cele de rit vechi, si pe cele dupa ritul nou”, a precizat un alt etnic ucrainean, Gheorghe Marina.
Dupa sarbatoarea Craciunului, populatia ucraineana din Maramures si cea de dincolo de Tisa se va pregati pentru intrarea in noul an, care va fi celebrata in noaptea de 13 spre 14 ianuarie.
Sursa: Camelia Tocaci si Diana Grad