Fiind semnul ortografic cu cele mai multe funcții în scrierea cuvintelor, cratima ridică tot mai multe probleme în rândul vorbitorilor. Cel mai adesea, aceștia întâmpină dificultăți la atașarea cu/fără cratimă a articolului sau a desinenței la cuvintele împrumutate, respectiv la cuvintele greu flexionabile, fiind, probabil, induși în eroare de multitudinea de variante prezente inclusiv în cadrul publicațiilor de prestigiu.
Conform DOOM2(Dicționarul ortografic ortoepic și morfologic al limbii române), una dintre funcțiile cratimei este de a lega articolul hotărât enclitic (=atașat de cuvânt, făcând corp comun cu acesta) sau desinența de cuvintele greu flexionabile, în cazul: – numelor literelor și sunetelor: x-ul, x-uri – substantivelor provenite din numerale cardinale notate cu cifre: 10-le, 11-le etc.
În cazul împrumuturilor și numelor de locuri, atașarea desinenței, articolului etc. se face CU ajutorul cratimei DOAR DACĂ FINALA ACESTORA REPREZINTĂ DEOSEBIRI ÎNTRE SCRIERE ȘI PRONUNȚARE.
Astfel, cuvinte precum bleu, dandy, show vor avea următoarele forme: –bleu-ul; –dandy-ul, pl. art. dandy-i (NU dandi, pl.art. dandii); – show-ul, show-uri.
Atunci când împrumuturile, chiar neadaptate sub alte aspecte, sunt TERMINATE ÎN LITERE DIN ALFABETUL LIMBII ROMÂNE PRONUNȚATE CA ÎN LIMBA ROMÂNĂ, se recomanda atașarea FĂRĂ CRATIMĂ a articolului sau a desinenței.
Astfel, vom avea: – clickul, clickuri ( NU click-ul, click-uri); $0 – trendul, trenduri ( NU trend-ul, trend-uri); $0 – boardul, boarduri( NU board-ul, board-uri). $0 $0 Prin urmare, variante precum motto-ul sau mouseul sunt incorecte, variantele corecte fiind mottoul, pl. mottouri (pentru că finala este o literă din alfabetul limbii române și e pronunțată ca în limba română) și mouse-ul, pl. mouse-uri ( pentru că pronunția este maus, iar scrierea diferă).
PS: Pentru a răspunde necesităților și nelămuririlor voastre, vă așteptăm cu sugestii în ceea ce privește tematica următoarelor articole
Sursa: S.T.